Reklama

Divácký kolaps na Sachsenringu

Jubilejní 20. ročník Grand Prix na Sachsenringu - novodobé historie - zanechal za sebou hodně hořkou příchuť, třetí nejmenší divácký zájem, řečeno čísly přišlo o 65.332 diváků méně než 2011. Jaká je další budoucnost Sachsenringu?

Co se týká sportovní úrovně, tak z pohledu německého fanouška určitě super. Ve všech kubaturách závodů GP bojovali lokalmatadoři v Top-Ten, Jonas Folger překonal všechna očekávání, a byl pro mistra světa Marca Márqueze víc než nepříjemným soupeřem.

O hořkou příchuť se postaraly prázdné tribuny, a promoter SRM – Sachsenring Rennstrecken Management GmbH - zřejmě neodhadl, jaký vliv bude mít na počet fanoušků 20% zvýšení vstupného.

SRM GmbH už ví, že bez nějakého detailního vyúčtování je letošní ztráta mezi 600.000 až 900.000 Euro.

Faktem je, že do roku 2011 platil tehdejší promotér ADAC Sachsen španělské firmě Dorna za možnost pořádat závod GP částku 1,7 milionu Euro, od roku 2012 (promotérem se stala SRM GmbH) přibližně na 3 miliony, při nové pětileté smlouvě dokonce na 4 miliony.

Dorna si to může dovolit, zájem o pořádání závodů GP je obrovský, nabízí se nové pořadatelské země - Finskem počínaje, přes Thajsko, Indonésii až po Ázerbájdžán.

Takže několik fakt z uplynulého závodního víkendu na Sachsenringu

– Poprvé během pěti let přišlo ve třech dnech méně než 200.000 diváků

– Celkový počet za 3 dny byl pouhých 164.801 fanoušků, třetí nejmenší počet během 20 let.

Bylo důvodem špatné počasí - tedy déšť ve čtvrtek, pátek a v sobotu?

Bylo důvodem posunutí termínu z 16. na 2. července kvůli pořádání závodů F1 na Silverstone?

Faktem je, že při 4 milionech zalistovacího poplatku Dorně nemá SRM zrovna jednoduchou úlohu!

Proto byl ceny vstupenek zvýšeny o 20%, aniž by se zlepšila ze strany SRM kvalita služeb.

Účet hovoří jasně: SRM GmbH ví, že zde bylo pouhých na závody samotné 77.343 platících diváků.

V Assenu při minulém závodě jsme zaznamenali 105.000 diváků.

V pátek bylo na SaRi pouhých 24.203 fanoušků, v sobotu pak 64.255.

Mimochodem: Návštěvnický rekord pochází z roku 2011 – tehdy za 3 dny vidělo GP Německa 230.133 diváků, tedy o 65.332 fanoušků více než letos.

Řadu let platil pro GP na Sachsenringu slogan: «Großer Preis der kleinen Preise», tedy Velká cena za malé ceny.

Tyto časy jsou definitivně pryč!

Pokud se fanoušek jednou naučí, že sledovat Grand Prix doma v suchém obyváku u TV, tak to udělá i příští rok.

Faktem je, že SRM GmbH v předprodeji nereagovala na malý zájem o prodané vstupenky nějakou akcí, tedy nabídnutým rabatem. Čekalo se snad na zázrak?

Nabízí se otázka, proč byly vybudovány drahé sedící tribuny místo relativně levných míst pro stojící diváky?, ačkoliv muselo být SRM GmbH zcela jasné, minimálně o 10% bude 2017 oproti 2016 méně diváků.

Někdo totiž musel zaplatit nový povrch, ten stál 3,5 milionů Euro ve výhledu na dalších 5 let závodů GP.

Že je Sachsenring nejlepším diváckým místem v Německu, je všem jasné. Ovšem pokud se nenajde promotér, který dlouhodobě vezme na sebe toto riziko, tak bude velmi rychle po ambiciozním projektu.

ADAC München bude muset v opačném případě použít roční opční právo a otevře se téma Nürburgring. Tam se nebudou muset budovat každoročně tribuny za 700.000 Euro a znovu je po závodním víkendu odstraňovat.

Na Sachsenring je nutné, pozemky pro tribuny T2, T7, T8 a T9 vždy pronajímat a SRM za ně musí spolku ADAC Sachsen hodně draze platit. To vše stojí velké peníze a do budoucna se zdá, že to není dlouhodobě financovatelné.

Jistě můžete namítnout, že poslední GP na Hockenheimringu nebo na Nürburgringu trpěly totálním nezájmem fanoušků, ale tehdy to byly hodně nudné závody s předem snadno rozpoznatelným favoritem. Tehdy vévodil královské kubatuře takřka neporazitelný Mick Doohan, dvěstěpadesátky byly sice zajímavé díky domácímu idolu Ralfu Waldamanovi, ale ve 125kách bojovaly o umístění v Top-6 pouze asijské hvězdy, které Evropanům nic neříkaly.

Nyní jsou Moto3 většinou soubojem minimálně 10ti členné - hodně různobarevné - vedoucí skupiny, kdy až do posledního projetí pod šachovnicovým praporkem není jasné, kdo bude vlastně vítězem.

A v královské kubatuře MotoGP nabízí současné hvězdy skvělé souboje. Vloni jsme poznali celkem 9 různých vítězů a letos Marquez, Vinales, Pedrosa, Rossi, Dovizioso, Petrucci a třeba oba dva Rookie Folger a Zarco předvádí neuvěřitelné zážitky.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama