Reklama

Devátou letošní zastávkou šampionátu WorldSBK je Laguna Seca

AKTUALIZOVÁNO: Mistrovství světa MOTUL FIM Superbike má v polovině sezóny 2019 po osmi závodních víkendech pouze dva dominátory: Alvara Bautistu a Jonathana Reye. Celý paddock se přímo z Doningtonu vydal letecky do USA.

Dějištěm 9. podniku WorldSBK je okruh «WeatherTech Raceway Laguna Seca», který se tak jmenuje od června 2018.

V blízkosti kalifornských kopců jen několik minut od města umělců Monterey se pojede jeden z vrcholů letošní sezóny šampionátu WorldSBK, závod v Laguna Sece. Ten není nic pro slabé nervy. Hned po startu je rychlá první zatáčka, do které není vidět. Zde není vůbec jasné, kdo z ní vyjede jako první. Když jsem před několika dny hovořil s Jirkou Mrkývkou - má na svém kontě 7 závodních jízd na tomto okruhu - o specialitě tohoto okruhu tedy o «Corkscrew» («Korkové vývrtce»), tedy T8, tak říkal: „Překlopíš na horizontu motocykl a pak doslova naslepo...“

Divácky velmi atraktivní okruh v Laguna Sece se vrátil do seriálu MS-Superbike 2013 a to po osmileté přestávce, když předtím se zde závodilo pravidelně od roku 1995 až do 2004. A vyhrávali zde takoví jezdci, jakými byli Colin Edwards (USA), Troy Bayliss (AUS), Troy Corser (AUS), Noriyuki Haga (JPN), John Kocinski (USA), Anthony Gobert (AUS) a Ben Bostrom (USA).

Superbikovou hvězdou z dosavadních 32 odjetých závodů na tomto okruhu je úřadující mistr světa Jonathan Rea se 4 vítěznými závody. Zatímco prvním vítězem v roce 1995 byl Anthony Gobert (Kawasaki), tak tím zatím posledním Jonathan Rea (Kawasaki).

Nejúspěšnějším jezdcem na tomto okruhu je Jonathan Rea - 4 vítězství, následují Chaz Davies, Tom Sykes, John Kocinski, Anthony Gobert, Troy Corser a Ben Bostrom - všichni po 3 třech vítězných závodech.

Kromě Rey, Daviese a Sykese zde ze současných pilotů vyhráli Marco Melandri a Eugene Laverty (ten je ovšem je zraněn a bude možná v Kalifornii chybět).

Favoritem 9. závodního víkendu GEICO US je lídr bodovací tabulky Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), který se do čela šampionátu dostal během britského závodního víkendu v Doningtonu. Rea vyhrál z posledních 6 závodů plných 5 a vede s náskokem 24 bodů před Bautistou (Aruba.it Racing – Ducati). Ten měl fantastický vstup do své Rookie sezóny a vyhrál prvních 11 závodů - celkově 14. Od té doby ale také třikrát havaroval - dvakrát dokonce z první pozice. Na třetím místě je Michael vd Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), následuje jako čtvrtý jeho týmový kolega Alex Lowes a Top-5 kompletuje Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK).

Skvěle v posledních závodech jezdí lídr soutěže Independent Riders, kterým je turecký mladík Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing - Kawasaki). Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) je na 7. místě, přičemž byl dle mého názoru neoprávněně diskvalifikován ze druhého místa ve SprintRace v Anglii, Top-8 uzavírá Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) a elitní desítku ještě tvoří Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) - ten včera odhlásil konec kariéry po této sezóně, a jeho týmový kolega Rookie Sandro Cortese.

Na startu už bude Markus Reiterberger (BMW), stejně i Honda Moriwaki musí nasadit druhého pilota, nebo musí zaplatit pokutu. Dotázán byl Jayson Uribe z mistrovství US-MotoAmerica, ale ten odmítl. Yuki Takahashi (jel místo Camiera v Jerezu a v Misanu), zase musí testovat pro HRC na závod Suzuka Eight Hours a tak tovární tým japonského motocyklového giganta bude platit pokutu (dle reglementu mu DWO omluvila pouze jeden závod).

Pokud by zranění nedovolilo nastoupit Eugenymu Lavertymu - Go Eleven Ducati (vyzkouší v každém případě FP1 a FP2), tak je připraven jako náhradník domácí PJ Jacobsen - ještě vloni stabilní jezdec WorldSBK za tým Triple M Honda.

Oči amerických fanoušků tak budou upřeny pouze na JD Beache (Yamaha), který zde pojede s wild card. 27-letý James Douglas Beach bude o víkendu startovat v obou šampionátech, když kromě šampionátu WorldSBK pojede i US-Superbike, tedy MotoAmerica. JD Beach závodí za tým Yamaha-Attack Performance Estenson a jelikož je aktuálně na 5. místě, tak ho čeká v Laguna Sece doslova mamutí program.

Druhý a třetí jezdec šampionátu MotoAmerica Cameron Beaubier a Garrett Gerloff - oba rovněž Yamaha - nabídku na start s wild card při domácím závodě v Laguna Sece neakceptovali, neboť jsou stále ve hře o letošní titul šampiona USA-Superbike.

Pořadí v WorldSBK: 1. Jonathan Rea/Kawasaki - 376 bodů; 2. Alvaro Bautista/Ducati - 352; 3. Michael van der Mark/Yamaha - 206; 4. Alex Lowes/Yamaha - 192; 5. Leon Haslam/Kawasaki - 187; 6. Toprak Razgatlioglu/Kawasaki - 153; 7. Tom Sykes/BMW 139; 8. Chaz Davies/Ducati - 130; 9. Marco Melandri/Yamaha - 124; 10. Sandro Cortese/Yamaha - 96; 11. Michael Ruben Rinaldi/BMW - 85; 12. Jordi Torres/Kawasaki - 76; 13. Loris Baz/Yamaha 56; 14. Markus Reiterberger/BMW - 56; 15. Leandro Mercado/Kawasaki - 38; 16. Eugene Laverty/Ducati - 32; 17. Leon Camier/Honda 26; 18. Lorenzo Zanetti/Ducati - 21; 19. Ryuichi Kiyonari/Honda - 19; 20. Alessandro Delbianco/Honda - 18; 21. Peter Hickman/BMW - 14; 22. Thomas Bridewell/Ducati - 12; 23. Yuki Takahashi/Honda 11; 24. Michele Pirro/Ducati - 10; 24. ; 25. Samuele Cavalieri/Ducati - 6; 26. Hector Barbera/Kawasaki - 3.

Program GEICO US (SEČ)

Pátek 12. července
WorldSBK - FP1 19:30/20:20
WorldSBK - FP2 00:00/00:50

Sobota 13. července
WorldSBK - FP3 18:00/18:20
WorldSBK - Superpole 20:00/20:25
WorldSBK - Race 1 23:00

Neděle 14. července
WorldSBK - WUP 18:00/18:15
WorldSBK - Superpole Race 20:00
WorldSBK - Race 2 23:00



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama