Reklama

Čtyři Rookies, každý jiný

Čtyři Rookies závodí letos v královské kubatuře, ovšem s daleko rozdílnými výkony a výsledky. Jsou to Fabio Quartararo, Joan Mir, Francesco Bagnaia a Miguel Oliveira. Je za námi 12 závodů Grand Prix, tak se ně podívejme, jak se vyvíjely.

Francouz Fabio Quartararo je největším překvapením letošní sezóny v MotoGP. Když přišel 2015 od závodů Grand Prix, tak byl považován za druhý největší motocyklový talent současnosti a to hned za Marcem Marquezem. Svému talentu ale zůstal hodně dlužen! Během prvních dvou sezón v Moto3 to ale na nějaký velký průlom do světa nevypadalo, pouhá dvě pódiová umístění... A celková umístění 10. a 13. také nikoho moc nepřesvědčila o tom slibovaném talentu...

Přišly další dvě sezóny v prostřední kubatuře Moto2 a hlavně ta první byla jedním zklamáním za druhým. Konečná umístění 13. a 10. pozice nebyla tím nejlepším doporučením pro odchod do královské kubatury, i když se 2018 dvakrát zablýskalo na lepší časy: Vítězství v Katalánsku a druhé místo v Assenu. Přestup 20-letého Francouze do královské kubatury byl tak přijímán z rozpaky!

Hned jeho úvodní kvalifikace v Kataru ale všechny šokovala - Top-5. V závodě už to výsledkově slavné moc nebylo (P16), ale přišly Argentina a Texas (8 a 7). Po Francii, kde dojel osmý, pak přišla první pódiová umístění a to vše se satelitním motocyklem Yamaha týmu Petronas Sprinta SRT a potom ještě jedno. V Qualifying má bilanci doslova fantastickou: Třikrát Pole-Position a další tři postavení v první řadě. Aktuálně je Fabio Quartararo v tabulce MS na 8. místě, osmkrát byl odmávnut v Top-10 a na posledních oficiálních testech IRTA v Misanu dominoval! S 92 body vede suverénně soutěž «Rookie of the Year».

Španěl Joan Mir je aktuálně v tabulce na 13. místě. Mistr světa Moto3 z roku 2017 se umístil 2018 v prostřední kubatuře v Top-6, když 22-letý jezdec stál celkem 4x na bedně a přestoupil do MotoGP. Zde se po počátečních aklimatizačních problémech s motocyklem Suzuki postupně sžil, a třikrát v řadě dojel v Top-8, kromě toho stál jednou na gridu jako pátý. Pak ale přišlo zranění na brněnských testech a další dva závody Grand Prix musel sympatický Španěl vynechat. Uvidíme, jak se mu bude dařit po této nucené přestávce.

Úřadující mistr světa Moto2 Francesco Bagnaia je v MS aktuálně 15. 22-letý Ital začal svou první sezónu v královské kubatuře nepříliš úspěšně. V prvních deseti závodech sice skončil v Texasu na 9. místě, ale také 4x vůbec neuviděl cílovou šachovnici! Pak následoval rakouský Spielberg a zde skončil sedmý. Celkově v posledních pěti závodech 4x bodoval za umístění v Top-15 a tak se zdá, že je pilot satelitního týmu Ducati Pramac na dobré cestě směrem vzhůru.

Portugalský vícemistr světa Moto2 Miguel Oliveira (24) je v tabulce MS aktuálně až 17., ale s motocyklem KTM satelitního týmu Tech3 je druhým nejlepším jezdcem s tímto strojem! V Rakousku byl Oliveira odmávnut v cíli jako osmý a celkově už 7x bodoval.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama