Reklama

Čísla vztahující se k GP České republiky

Ještě než vyjedou zítra na Masarykův okruh jezdci kubatury Moto3 k prvnímu volnému tréninku «HJC Helmets Grand Prix České republiky», tak se podívejme na čísla vztahující se k tomuto závodu.

400 - Brněnský závod bude 400. jubilejním závodem Grand Prix, který ve spolupráci s FIM uspořádá Dorna během 25ti leté spolupráce.

182.4 - Průměrná rychlost vítěze MotoGP při GP Rakouska byla 182.4 km/h. To je nejvyšší průměrná dosažená vítězem Grand Prix od Micka Doohana, který vyhrál závod 500 ccm při Grand Prix Německa 1994 na Hockenheimu výkonem 203.8 km/h.

120 - Český jezdec Jakub Kornfeil pojede v neděli svůj 120. závod Grand Prix, čímž je ´služebně´ nejstarším jezdcem nejslabší kubatury GP. Za ním následuje Brad Binder s 85 starty.

103 - Jorge Lorenzo se třetím místem na Red Bull Ringu postavil už po 103. na stupně vítězů v kubatuře MotoGP a má tak o jedno umístění více, než jeho španělský rival Dani Pedrosa. Jediným jezdcem, který víckrát dojel v Top-3 v královské kubatuře je Valentino Rossi - 179x.

80 - Pouze Jakub Kornfeil a Brad Binder budou mít po brněnské neděli na svém kontě 80 startů v Moto3, to znamená, že nevynechali ani jeden závod této kubatury od jejího vzniku v roce 2012.

38 - Johann Zarco se při závodě Austrian Grand Prix postavil už po 38. na stupně vítězů při závodech Grand Prix (27 x Moto2 + 11 x 125cc). Tím je nejúspěšnějším Francouzem v historii vůbec, když překonal Christiana Sarrona.

32 - Andrea Dovizioso dokončil závod v Rakousku už po 32. v Top-3 v královské kubatuře MotoGP. Vyrovnal se tak legendárnímu Geoffu Dukeovi a také Alexi Barrosovi - ti k tomu ale potřebovali celou svou závodní kariéru.

21 - Španělský jezdec Moto3 Juanfran Guevara oslaví své 21. narozeniny během prvního dne tréninků na GP České republiky.

13 - Johan Zarco se vítězstvím v Rakousku dostal na stejnou úroveň Top umístění v kubatuře Moto2 jako Tito Rabat. Jen jeden jezdec vyhrál více závodů Moto2 - Marc Marquez má na svém kontě 16 prvních míst z Moto2.

7 - Vítěz Grand Prix Rakouska Joan Mir je od zahájení sezóny 2016 už sedmý vítězem v kubatuře Moto3. Pro pět z nich to zároveň znamenalo vůbec první vítězství v Grand Prix vůbec.

3 - Všichni tři vítězové Grand Prix Rakouska odstartovali do svých závodů z Pole position. To se naposled v historii Grand Prix stalo právě v Brně 2015: Nico Antonelli, Johann Zarco a Jorge Lorenzo.

1 - Po pádu Eugene Laverty v Rakousku a diskvalifikaci Hectora Barbery ve stejném závodě, je Marc Marquez jediným jezdcem z MotoGP, který dokázal v královské kubatuře bojovat ve všech závodech této sezóny.

1 - Joan Mir je vůbec prvním Rookiem, který dokázal vyhrát závod kubatury Moto3 z Pole-position. Posledním Rookiem, jenž vyhrál závod kubatury lightweight z Pole-position byl Maverick Viñales v kubatuře 125 ccm v Assenu 2011.

Foto: Josef Fait



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama