Reklama

Čísla a fakta po zámořské trilogii

«Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix» uzavřela zámořskou trilogii MS-MotoGP. Do skončení napínavé sezóny 2016 tak už chybí pouze finále 13. listopadu ve Valencii.

181 – Do závodu GP Malajsie nasbíral Maverick Vinales v 16 závodech aktuální sezóny celkem 181 bodů. Byl to druhý největší počet bodů během jedné sezóny od jezdce s motocyklem Suzuki. Více nasbíral jen John Hopkins 2007 s 189 body. Díky zisku 10 bodů ho ale Vinales bodově překonal, neboť Španěl má na svém kontě 191 bodů.

103 - Jakub Kornfeil se poprvé během 7 kompletních sezón dostal přes hranici 100 bodů, nejlepší sezónou zatím byl rok 2013, kdy nasbíral bodů 97.

87 - Zatím bylo v kubatuře Moto3 odjeto 87 závodů od zavedení této kubatury v roce 2012. A jediný jezdec odjel všechny dosavadní uspořádané závody a tím je Čech Jakub Kornfeil.

34 – Vítězství Toma Lüthiho v Austrálii bylo jeho 34. pódiovým umístěním v kubatuře Moto2. Tím se dostal v počtu pódiových umístění před Tito Rabata, ten jich má na svém kontě 33. Dvojnásobný mistr světa Johann Zarco se umístil v Top-3 celkem 29.

33 – Po vítězství Cala Crutchlowa v Austrálii byl náskok značky Honda v mistrovství světa konstruktérů 33 bodů a Japonci tak mohli už v Sepangu oslavit titul. Jelikož ale nejlepší pilot s motocyklem Honda (Jack Miller) byl v Sepangu odmávnut až na P8, tak se náskok snížil na 21 bodů a o titulu stále ještě není rozhodnuto.

31 – Cal Crutchlow oslavil v sobotu v Malajsii své 31. narozeniny.

10 – Posledním jezdcem s motocyklem Yamaha, který vyhrál závod MotoGP byl v Barceloně Valentino Rossi. Od té doby uběhlo 10 závodů Grand Prix bez vítězství motocyklu Yamaha. Takovou časovou sérii bez jediného vítězství zažila Yamaha naposled v sezóně 2014, když vyhrál Marquez prvních 10 závodů GP, a potom ještě jedno přidal Pedrosa a znovu Marquez. Tedy 12 závodů bez Top umístění, teprve v Misanu pak vyhrál Rossi.

9 - Celkem devět různých vítězů jsme letos zaznamenali v královské kubatuře MotoGP, což je absolutní rekord (Marquez, Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Vinales, Iannone, Crutchlow, Miller, Dovizioso), což je největší počet různých vítězů v éře MotoGP. Pouze jednou v celé historii 68 let motocyklového závodění Grand Prix jich bylo osm, v roce 2000, tehdy ještě v kubatuře 500 ccm: Kenny Roberts Jnr, Garry McCoy, Valentino Rossi, Max Biaggi, Alex Barros, Alex Criville, Loris Capirossi a Norick Abe.

8 - Ještě nikdy nebyl Jakub Kornfeil v průběžném pořadí v Top-8 a pokud se mu podaří udržet toto umístění i po Valencii, tak to bude jeho historicky nejúspěšnější umístění. Nejlépe se umístil 2013 na 11. místě. Naposledy skončil v Top-10 z českých jezdců Karel Abraham v roce 2010 v Moto2 na P10, a před Abajou to dokázal už pouze Pešek v letech 2007 - 4. místo, 2006 - 6. místo (vždy ve 125kách).

6 – Při GP Austrálie stáli na pódiových stupních Cal Crutchlow (LCR-Honda), Valentino Rossi (Yamaha) a Maverick Vinales (Suzuki). Bylo to už po šesté, co na stupních vítězů stáli v této sezóně jezdci se třemi různými značkami motocyklů.

5 – Sepang je jedním z 5 okruhů v aktuálním kalendáři, kde Jorge Lorenzo ještě neoslavil ani jedno vítězství v kubatuře MotoGP. Těmi dalšími okruhy jsou: Austin, Sachsenring, Red Bull Ring a Termas de Rio Hondo.

4 – Tom Lüthi vyhrál 2016 už čtyři závody Grand Prix, tedy stejně jako v sezóně 2005 na své cestě k titulu mistra světa v kubatuře 125-ccm.

3 – Všichni tři jezdci, kteří stáli v královské kubatuře po závodě v Austrálii na stupních vítězů, se museli v sobotu zúčastnit Qualifying 1.

3 - Jakub Kornfeil se potřetí ve své kariéře jezdce Grand Prix, kdy má na svém kontě celkem 126 startů v GP a v tabulce úspěšných Čechů se už dostal za Šťastného, Peška a Havla na čtvrté historického místo.

2 – V Austrálii se stal Cal Crutchlow prvním jezdcem v historii, který vyhrál nedělní závod, ačkoliv se v sobotu musel zúčastnit Qualifying 1 a z něho postoupit teprve do Qualifying 2. Jack Miller se sice rovněž před svým vítězstvím v Assen musel zúčastnit Qualifying 1, ale postoupit do Qualifying 2 se mu už nepodařilo a závod samotný vyhrál z P18 na startovním roštu.

0,01 sec – Pouhých 0,01 sec dělilo vítěze Moto2 Toma Lüthiho v Austrálii od druhého v cíli Franca Morbidelliho. Byl to nejtěsnější cílový dojezd v prostřední kubatuře Grand Prix od roku 2006, když Jorge Lorenzo vyhrál závod 250-ccm na Phillip Islandu o pouhých 0,009 sec před Alexem De Angelisem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama