Reklama

Číselné zajímavosti vztahující se k Aragonu

Těsně před námi je třetí závodní víkend letošního šampionátu MS-Superbike. Podívejme se společně na nejdůležitější číselné zajímavosti, které se k němu vztahují.

1. 2011 se stal Aragon pátým španělským okruhem v historii šampionátu WorldSBK a 44. tratí vůbec.

2. Dosud se konalo celkem 70 závodů na španělské půdě. V letošním roce se dostane na druhé místo právě Aragon, když překoná Albacete (zde se jelo 16x v letech 1992-1999). Na čele je Valencia (22 závodních jízd).

3. Posledních 12 závodů zde vyhráli Britové: Od prvního závodu roku 2014 to byli Chaz Davies (7x); Jonathan Rea (3); Tom Sykes (2). První čtyři závody ovšem vyhráli Italové: Marco Melandri (2) a Max Biaggi (2).

4. V posledních čtyřech závodních víkendech (2015-2018) se na stupně vítězů postavili pouze dva jezdci z jiné země, než je Velká Británie: Marco Melandri (Itálie) celkem třikrát a Španěl Xavi Fores, vloni ve druhé závodní jízdě.

5. Posledních 8 závodů v Aragonu (od 2015, Race 1) vyhráli pouze dva jezdci: Chaz Davies (5x) a Jonathan Rea (3).

6. Jonathan Rea skončil ve všech 8 závodech, které jel s motocyklem Kawasaki, na stupních vítězů.

7. Chaz Davies je se 7 vítězstvími nejlepším jezdcem v Aragonu. Pokud by dokázal vyhrát během následujícího víkendu, tak byl se zařadil mezi absolutní elitu jezdců, kteří na jedné trati dokázali vyhrát minimálně osmkrát: Carl Fogarty a Jonathan Rea trumfovali 12x v Assenu; Tom Sykes pak 9x v Doningtonu.

8. Carlos Checa je jediným španělským jezdcem, který dokázal v Aragónu získal Pole Position, vyhrál závod a zajel i nejrychlejší kolo: To se mu podařilo hned v prvním závodě vůbec, 2011.

9. Rookie šampionátu Alvaro Bautista vyhrál od začátku sezóny celkem šest vítězství v šesti závodech. To odpovídá raketovému startu Troye Baylisse v sezóně 2002, resp. Neila Hodgsona v roce 2003: Posledně jmenovaný vyhrál dokonce prvních 9 závodů. Jinak rekordní sérii historie drží s 11 vítězstvími v řadě Jonathan Rea v posledních 11 závodech minulé sezóny.

10. Na základě aktuální formy může Alvaro Bautista získat pro Ducati 350. vítězství v šampionátu WorldSBK už v Aragónu, když Ducati je momentálně na čísle 347.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama