Reklama

Česká účast a úspěchy v šampionátu CEV

Španělský šampionát CEV se jezdí už 20 let, neboť první ročník se konal už v sezóně 1998. A čeští jezdci se ho celkem pravidelně zúčastňují, i když prosadit se v něm třeba na stupně vítězů není vůbec snadné a dokázali to pouze dva: Jakub Smrž a Karel Hanika.

Prvním a zatím jediným Čechem, který dokázal na horkém španělském asfaltu vyhrát, byl Jakub Smrž! S motocyklem Honda vyhrál 2001 ve Valencii a skončil na pódiu i v Jerezu. Celkově obsadil 7. místo, což je nejlepším výsledkem českého jezdce ve 20ti-leté historii tohoto šampionátu vůbec.

Velmi dobře měl našlápnutou sezónu 2008 Lukáš Šembera, v Albacete byl odmávnut šestý a ještě dvakrát dojel v Top-10.

V sezóně 2011 byl Miroslav Popov odmávnut na druhé místě v Barceloně v kubatuře 125 ccm.

2014 obsadil Miroslav Popov z českého týmu Montáže Brož s motocyklem Suter v kubatuře Moto2 celkově 9. místo, na stupně vítězů ale nedosáhl, nejlépe dojel 2x v Top-5.

O 2 roky později skončil sice Karel Hanika celkově až 13., ale dvakrát dojel v Top-3, tedy se jako druhý Čech - po Jakubu Smržovi - postavil na stupně vítězů. Bylo to v Jerezu a ve Valencii - s motocyklem KTM německého týmu Freudenberg.

Letos se Filip Salač (Czech Talent Team Cuna de Campeones - KTM) ve své druhé sezóně v tomto šampionátu umístil celkově v Moto3 na 11. místě, když byl 3x odmávnut na P8, což bylo jeho nejlepší umístění.

Jedno je jisté, budoucí úspěšní závodníci v Grand Prix se rekrutují především z jezdců šampionátu CEV, od roku 2015 se jezdí zároveň jako mistrovství světa juniorů v Moto3 a mistrovství Evropy kubatury Moto2.

A mezi historickými šampiony najdeme třeba tato jména: Hector Barbera, Alvaro Bautista, Aleix Espargaro, Pol Espargaro, Stefan Bradl, Maverick Vinales, Alex Marquez nebo Alex Rins.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama