Reklama

Buriram: Peníze na pouze jeden závod ročně

Pokud závodí MotoGP a WSBK na stejném okruhu, tak má šampionát motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým, vždy problém. A tak ačkoliv si to motocyklové továrny hodně přejí, tak v sezóně 2020 se bude muset tento šampionát obejít bez závodu v Asii.

V roce 2015 hostovalo MS-Superbike poprvé na okruhu Chang International Circuit v Buriramu a tento debut shlédlo 83.739 diváků. Tribuny byly naplněny a atmosféra opravdu skvělá. S 81.346 a 80.379 diváky to bylo také v letech 2016 a 2017 podobné.

Od roku 2018 se ovšem na závodním okruhu vzdáleném 400 kilometrů od Bangkoku koná i závod šampionátu MotoGP a počet diváků se lapidárně zmenšil. Vloni přišlo 73.172 diváků, tedy o 10.000 fanoušků méně než při debutu, no a letos pouhých 54.889.

Smlouva DWO s Buriramem letos končí a zřejmě nebude prodloužena. 2020 se tedy v Asii zřejmě závodit nebude, teprve 2021 by se mohlo jet o body v Lomboku, tedy indonéském ostrově.

A proč vlastně ubylo tolik diváků v Buriramu? Zde je vysvětlení, které je poněkud překvapivé: „Velké množství lístků koupily motocyklové továrny pro své zaměstnance, zákazníky a partnery. A potřebný budget na lístky stačí továrnám pouze na jeden závodní víkend během jednoho kalendářního roku a tak dávají přednost seriálu MotoGP. A koupit si lístky za své peníze, na to zde většina obyvatelů prostě nemá“, vysvětluje celou problematiku úbytků diváků na šampionátu WorldSBK jeden z manažérů Dorny.

2021 se tedy zřejmě pojede na ostrově Lombok nedaleko od sousedního ostrova Bali, a to jak šampionát MotoGP, tak WorldSBK.

Nebude se ale závodit na permanentní závodní dráze, nýbrž na silničním okruhu, který bude pro oba světové šampionáty uzavřen pro normální dopravu. Veškeré bezpečnostní opatření: Kačírek, únikové zóny a potřebná infrastruktura odpovídají nejvyšším standardům. Ovšem homologaci typu A musí ještě potvrdit FIM.

Nový závodní okruh bude dlouhý 4,3 km a bude obsahovat celkem 19 zatáček. Jelikož by ale boxy byly vlastně 50 týdnů v roce nevyužity, tak budou napojeny na kongresové centrum. Kolem okruhu bude 15.000 míst na sezení a 100.000 míst pro fanoušky na stání. Okruh samotný postaví britský architekt Mark Hughes, Managing Director firmy Mrk1consulting.

Do roku 2021 by v resortu Mandalika mělo stát celkem 11 hotelů s 1.900 pokoji. Celkem bude investována 1 miliarda US-dolarů.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama