Reklama

BSB - Silverstone: Totální chaos během nedělních závodů

Britský závodní víkend na okruhu Silverstone se vyznačoval festivalem pádů a totálním chaosem v obou jízdách. Vítězi byli nakonec vyhlášeni Brookes a Linfoot, Jakub Smrž byl jednou odmávnut na 13. místě, podruhé pak v Top-5 - což je jeho nejlepší historické umístění během jeho účinkování v BSB od roku 2012.

Řada pádů poznamenala druhý závod na Silverstone, a tak byl závod předčasně ukončen a vítězem vyhlášen Joshua Brookes.

První řadu k nedělnímu závodu - po sobotě - vytvořili Shane Byrne (Ducati), Sylvain Guintoli (Suzuki) a Christian Iddon (BMW). Na dalších pozicích na startovním roštu stáli Glenn Irwin (Ducati), Lee Jackson (BMW), Jason O'Halloran (Honda), Joshua Brookes (Yamaha), Taylor Mackenzie (Suzuki) a John Hopkins (Ducati).

Hned v 1. kole havarovali Mackenzie, Dan Linfoot (Honda) a Lee Jackson (BMW), a Mackenzie musel být transportován do Medical Center.

Byrne vedl před Guintolim, dále následovali Hopkins, Iddon a Brookes, zatímco ve stejné zatáčce jako předtím Mackenzie, Dan Linfoot a Lee Jackson havarovali Irwing a Haslam.

Brookes, Ellison, Byrne, Guintoli a O'Halloran bojovali o vítězství, v 9. kole havarovali Jessopp a Reid. Jelikož se Reid zranil, tak byl na trať vyslán Safety-Car.

Ještě během jízdy za Safety-Car explodoval motor Yamahy u Shauna Winfieldse a motocykl zanechal na trati olejovou stopu. Ředitelství závodu závod předčasně ukončilo a po několika bouřlivých diskuzích byl vyhlášen jako konečné pořadí, stav po 8. kole: Brookes, Ellison, Byrne, Guintoli, O'Halloran, Iddon, Hickman, Dixon a Hopkins...13. Jakub Smrž.

Pouze sedm (!) pilotů bylo odmávnuto ve třetím závodě BSB na Silverstone. I tento závod byl ukončen předčasně, vítězem se stal Dan Linfoot, na stupních vítězů ho doplnili Michael Laverty a Jake Dixon.

Shane Byrne (Ducati), Joshua Brookes (Yamaha), Leon Haslam (Kawasaki) a Peter Hickman (BMW) byli už před tímto závodem jasnými účastníky «Top-6-Showdown 2017». O další dvě volná místa se pak ucházeli Jason O'Halloran (Honda), Luke Mossey (Kawasaki), Jake Dixon (Kawasaki) a Christian Iddon (BMW) unter sich ausfechten.

James Ellison (Yamaha) si vyjel díky nejrychlejšímu kolu v prvním nedělním závodě Pole-Position, vedle něho stáli v první řadě Shane Byrne a Bradley Ray (Suzuki). Dále následovali Brookes, Hickman, O'Halloran, Dixon, Guintoli, Michael Laverty (Yamaha), Glenn Irwin (Ducati), Lee Jackson (BMW), John Hopkins (Ducati) a Iddon.

Původně se mělo závodit na 14 kol, ale lilo jako z konve a podmínky byly víc než kritické. Haslam vzdal závodění ještě před samotným startem a zajel do svého boxu. Hned v první zatáčce havaroval O'Halloran (Honda).

Do čela šel okamžitě Brookes, za ním se seřadili Byrne, Ellison, Hickman, Laverty a Linfoot. Ve 4. kole havaroval Ellison a vzápětí za ním i Brookes.

Byrne nevydržel tlak na svou pozici a v 7. kole se dostal do čela Dan Linfoot. Nejrychlejším byl ale na trati Iddon, ovšem svou riskantní jízdu zakončil crashem na cílové rovince.

Dále havarovali Guintoli, Mossey, Byrne, Hickman, Hopkins a Bridewell, takže traťoví maršálové už neměli situaci vůbec pod kontrolou. A protože už bylo objeto tolik potřebných kol, aby se rozdávaly plné body, tak byl i tento závod předčasně ukončen.

Chaotický závod tak vyhrál Linfoot, na stupních vítězů ho doplnili ještě Laverty a Dixon. Klasifikováni ještě byli Westmoreland, jako pátý náš Jakub Smrž, Ray a Jackson.

«Top-6-Showdown 2017» vytvořili a o titul šampiona BSB 2017 budou bojovat následující jezdci: Shane Byrne (532 bodů), Leon Haslam (526), Joshua Brookes (522), Jake Dixon (518), Peter Hickman (509) a Jason O'Halloran (503).

Těchto šest se v posledních sedmi jízdách utká o titul šampióna BSB 2017: Oulton Park (2 závody), Assen (2) a Brands Hatch (3).

Jakub Smrž obsadil 18. místo (55 bodů), takže i letos se pojede «Top-6-Showdown» bohužel bez české účasti. Smrž bude bojovat, tak jako všichni jezdci od sedmého místa, o «British Superbike Riders Cups».



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama