Reklama

BSB Oulton Park: Vyhráli Haslam a Linfoot, Smrž dvakrát bodoval

Prvními dvěma závody začal na okruhu Oulton Park boj o titul šampiona BSB, tedy showdown. Vítězi se stali Leon Haslam a Dan Linfoot a vítěz první nedělní jízdy se tak dostal do čela šampionátu. Jakub Smrž byl dvakrát odmávnut na 13. místě.

Za velké podpory nezbytného štěstí vyhrál Leon Haslam první závod BSB v Oulton Parku a převzal tak průběžné vedení v šampionátu 2017. Na stupních vítězů ho doplnili John Hopkins jako druhý v cíli a Joshua Brookes, odmávnutý na třetí pozici.

Jake Dixon (Kawasaki) si zajistil v Qualifying na Oulton Parku Pole-Position, za ním skončili Shane Byrne (Ducati) a Joshua Brookes (Yamaha). Ovšem na startovním roštu chyběl nejrychlejší muž tréninku, neboť Dixon havaroval ve warm-upu a opravit motocykl mechanici časově nezvládli, takže Dixon musel vyjet do závodu z boxové uličky a jako poslední.

Trať byla mokrá a Dan Linfoot doslova vystřelil ze druhé řady na špici závodního pole. Za ním se seřadili Brookes, Byrne, Peter Hickman (BMW), Christian Iddon (BMW), Leon Haslam (Kawasaki) a John Hopkins (Ducati). Linfootův náskok brzy vzrostl až na 10 sekund.

V polovině závodu vedl Linfoot, za ním následovali Hopkins, Haslam, Hickman, Brookes a Ellison, zatímco Iddon, Guintoli a Bridewell spadli. Jake Dixon se probíjel celým startovním polem a dostal se až na P7. Linfoot, Haslam a Hopkins stále zvyšovali svůj náskok, ovšem v 15. kole měla defekt motoru Linfootova Honda a to byl pro něho konec závodu!

Jelikož ale Linfootův motocykl ztrácel olej, tak byl závod z bezpečnostních důvodů zastaven a Haslam byl prohlášen vítězem. Haslam tím převzal také vedení v šampionátu. Hopkins byl klasifikován jako druhý, za ním pak Brookes. Dixonova perfektní stíhací jízda byla odměněna čtvrtým místem, Ellison, Laverty, Ray, Hickman, Byrne a O'Halloran dokompletovali Top-10 v první jízdě na Oulton Parku. Jakub Smrž dokončil závod na 13. místě se ztrátou 31,372 sec.

Dan Linfoot (Honda) si vše vynahradil ve druhé jízdě, když trumfoval po vyhodnocení cílové kamery. Za ním se umístili a Linfoota na stupních vítězů doplnili Leon Haslam (Kawasaki) a neuvěřitelně silný Rookie Bradley Ray (Suzuki).

Do druhé jízdy BSB v Oultonu byli v první řadě na startovním roštu Jake Dixon (Kawasaki), Leon Haslam (Kawasaki) a John Hopkins (Ducati). Pozice čtyři až devět pak zaujali Christian Iddon (BMW), James Ellison (Yamaha), Dan Linfoot (Honda), Joshua Brookes (Yamaha), Michael Laverty (Yamaha) a Lee Jackson (BMW) bezogen.

Dixon obhájil své Pole-Position a dostal se do čela závodu, za ním následovali Linfoot, Haslam, Iddon, Hopkins, Ellison, Bradley Ray (Suzuki), Byrne, Brookes, Hickman a O'Halloran. Hopkins havaroval ve 4. kole.

Rookie Bradley Ray jezdil velmi rychlá kola a dostával se stále dopředu. Top-10 v polovině závodu mělo následující pořadí: Dixon, Haslam, Linfoot, Ray, Iddon, Ellison, Byrne, Hickman, Brookes a O'Halloran. Boj o pódiová umístění byl hodně tvrdý, Haslam předjel Dixona a dostal se do čela. Ten prohrál boj s Linfootem a musel bojovat s Rayem.

BSB-Rookie Ray ovšem neměl žádný respekt vůči rutinovaným konkurentům a tři kola před koncem se dostal na P3. Dixon mezitím ztrácel místo za místem a propadl se až na P6. V posledním kole atakoval Dan Linfoot do té doby vedoucího Leona Haslama a byl odměněn svým druhým letošním vítězstvím, když mu v první jízdě uteklo vítězství pod rukama kvůli defektu motoru.

Lídr šampionátu Leon Haslam prohrál o 0,054 sekundy a byl odmávnut jako druhý, za ním se umístil neobyčejně silný Superbike-Rookie Bradley Ray. Dále byli klasifikováni Peter Hickman, Joshua Brookes, Jake Dixon, Shane Byrne, Jason O'Halloran, Christian Iddon, James Ellison, Sylvain Guintoli, Glenn Irwin, Jakub Smrž (+23,265), Michael Laverty a Lee Jackson.

Na čele bodovací tabulky je 5 jízd před koncem letošního šampionátu BSB úřadující více-mistr Leon Haslam se ziskem 571 bodů. Se ztrátou 22 bodů je druhý šampion z roku 2015 Joshua Brookes (549), třetí je nyní obhájce titulu Shane Byrne (548), čtvrtý Jake Dixon (541), pátý Peter Hickman (530) a Top-6 kompletuje Jason O´Halloran (517). V boji o Rider´s Cup od 7. místa - je následující pořadí: Christian Iddon (179 bodů), Luke Mossey (176), James Ellison (156) a Dan Linfoot (135) - což je složení Top-10. Na P18 je zkušený český ex-pilot z WorldSBK Jakub Smrž (61).

Jakub Smrž zhodnotil závod následovně: „Zase dobrej start a začátek. Pak asi v druhým kole hajsík a ztratil jsem, ale pořád jsme byli docela velká skupina, sem tam někdo udělal chybu... po včerejšku jsme zásadně změnili nastavení, bez možnosti vyzkoušet to, ale změna byla dobrá. Máme výborný tempo na závod a s jetou gumou, ale nemáme rychlost s novou gumou. Každopádně dnešek nám dal informace, co dál zlepšit a na čem pracovat. Jak na mokrým, tak na suchým nastavení. Teď je na radě Assen, kam se tradičně těším a kde chci být v top 10.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama