Reklama

BSB - Donington Park: Double Leona Haslama, Kuba Smrž dvakrát v Top-15

Maximálním možným ziskem bodů vstoupil do nové sezóny BSB loňský vice-šampion Leon Haslam, český jezdec Kuba Smrž byl dvakrát odmávnut v bodech.

1. jízda: Leon Haslam vyhrál první dnešní závod, na stupních vítězů ho doplnili na okruhu Donington Park Luke Mossey a Christian Iddon. Obhájce titulu a pětinásobný šampion Shane Byrne (Be Wiser Ducati) při letošní premiéře chyběl, neboť se zranil při ranním warm upu - otřes mozku a dostal od lékařů zákaz startu.

Tím se pochopitelně změnilo postavení na startovním roštu a první tři řady měly následující složení: Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki/1:29,323), Luke Mossey (JG Speedfit Kawasaki), Joshua Brookes (Anvil Hire TAG Yamaha), Peter Hickman (Smiths Racing BMW), James Ellison (McAMS Yamaha), John Hopkins (Moto Rapido Ducati), Sylvain Guintoli (Bennetts Suzuki), Glenn Irwin (Be Wiser Ducati) a Christian Iddon (Tyco BMW).

Hned po startu první jízdy se dostala do čela trojice s motocykly Kawasaki v pořadí Ellison, Haslam a Mossey, za nimi jeli Hickman, Iddon a Guintoli. Hopkins a Brookes ztratili ned v prvním kole několik pozic a museli zahájit stíhací jízdu.

Zatímco McConnel a Mackenzie havarovali v L8 - z 20 kol, tak Hopkins musel kvůli technickému problému do boxu. V L10 havaroval Guintoli a závod se pro něho předčasně skončil.

V polovině závodu převzal vedení Haslam před svým týmovým kolegou Mosseyem, dále jeli Ellison, Hickman, Iddon, Brookes, Irwin, Michael Laverty (MCAMS Yamaha) a Davide Giugliano (Tyco BMW). 4 kola před koncem se podařilo Haslamovi získat před svými pronásledovateli menší náskok.

Po tvrdém manévru od Hickmana se Ellison propadl až na P5, a 2 kola před koncem bylo následující pořadí: Haslam, Mossey, iddon, Brookes, Ellison, Laverty, Irwin, Dixon a Giugliano.

V závěrečné fázi už bylo vše rozhodnuté, takže nějaké dramatické finále se vůbec nekonalo, pouze Brookes ztratil v posledních kilometrech dvě pozice ve prospěch Ellisona a Irwina.

Haslam a Mossey tak mohli v Donington Parku oslavit double týmu JG Speedfit Kawasaki, třetí místo si zajistil Iddon. Hickman byl odmávnut jako čtvrtý, za ním následovali Ellison, Irwing, Brookes, Laverty, Dixon, O’Halloran, Linfoot, Bridewell, Giugliano, 14. J.Smrž,, Winfield a jako poslední třináctinásobný vítěz Tourist-Trophy Michael Dunlop.

2. jízda: Vítězným doublem odstartoval do letošní sezóny Leon Haslam, na stupních vítězů ho doplnili Joshua Brookes a Glenn Irwin.

Startovní rošt do druhého závodu v Donington Parku byl sestaven stejně jako vždy, dle dosažených nejrychlejších časů v prvním závodě. Pole position si tedy vyjel Joshua Brookes (Anvil Hire TAG Yamaha), když zajel čas 1:29,539 min. Za ním stáli Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), Michael Laverty (MCAMS Yamaha), Luke Mossey (JG Speedfit Kawasaki), James Ellison (MCAMS Yamaha), Peter Hickman (Smiths Racing BMW), Christian Iddon (Tyco BMW), Glenn Irwin (Be Wiser Ducati) a Sylvain Guintoli (Bennetts Suzuki).

Brookes využil Pole-Position a vedl pole jezdců BSB, za ním následovali Haslam, Laverty, Mossey a Ellison. Po čtyřech kolech musel zajet do boxu kvůli technickému problému Laverty a opět spadl McConell. Ellison se brzy probojoval na P3 a vedoucí trio se odpoutalo od svých pronásledovatelů.

V polovině závodu vedl Brookes před Haslamem a Ellisonem, se ztrátou 3 sekund jeli pronásledovatelé v pořadí Mossey, Iddon, Hickman, Irwin, Guintoli, Hopkins, Linfoot a Giugliano. Brookes měl náskok 1,2 sekundy, také Haslam a Ellison se nepouštěli do nějakého velkého souboje. Osm kol před koncem začal Haslam snižovat náskok na Brookese.

V 16. z 20 kol byl Brookes definitivně Haslamem předjet, o P3 se ale rozpoutal tvrdý souboj trojice Mossey, Iddon a Ellison, do kterého se brzy přidal ještě Irwin.

Haslam tak mohl v pohodě oslavit vítězný double, Brookes projel neohrožován cílem jako druhý, ovšem o P3 se rozpoutal ještě tvrdý souboj. Irwin se prosadil proti zbývající trojici Iddon, Mossey a Ellison a dokázal že je nejen skvělým pilotem mezinárodních závodů Roadracingu, ale stal se také protagonistou BSB. Dále byli odmávnuti Guintoli, Hickman, Giugliano, O´Halloran, Bridewell, Linfoot, Hopkins, Ray, 15. Jakub Smrž, , Westmoreland, Michael Dunlop a Winfield.

Stav MCE Insurance British Superbike Championshipu 2017 (po 2 z 26 jízd): 1. Haslam 50 bodů; 2. Mossey 31; 3. Brookes 20; 4. Iddon 29; 5. Irwin 26; 6. Hickman 21; 7. Ellison 21; 8. O´Haloran 12; 9. Giugliano 10; 10. Guintoli 9; 11. Bridewell 9; 11. Linfoot 9; 13. M. Laverty 8; 14. Dixon 7; 15. Hopkins 3; 16. Smrž 3; 17. Ray 2; 18. Winfield 1.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama