Reklama

Broc Parkes končí se závoděním

Po 23 letech aktivního závodění se rozhodl ukončit svou činnost na světových okruzích nyní 39-letý australský jezdec Broc Parkes. Má na svém kontě závodění skoro ve všech motocyklových sérií: MotoGP, Superbike, Endurance.

Největších úspěchů dosáhl v kubatuře MS-Supersport, kde se stal dvojnásobným více-mistrem světa.

Jako mnoho jeho krajanů, začal závodit v Dirt-Track a ve Speedway, ve 16 letech se rozhodl pro změnu a začal se věnovat silničním motorkám.

V Evropě se plně prosadil v sezóně 2004, kdy se stal více-mistrem světa v MS-Supersport za svým krajanem a týmovým kolegou Karl Muggeridgem. Toto své umístění zopakoval v roce 2007, kdy podlehl pouze Kenanu Sofuoglovi. Jeho bilance v letech 2003 až 2012 v MS-Supersport je následující: 95 závodů, 32x stál na pódiu, celkem šestkrát dokázal vyhrát.

Po dalších letech nepříliš úspěšných (WorldSSP a WorldSBK) se rozhodl závodit v MotoGP v podkategorii CRT za tým Paula Birda. S hodně podřadným materiálem dokázal celkem čtyřikrát bodovat a nejlépe dojel na P11 při GP Nizozemí. Celkem absolvoval v sezóně 2014 18 startů v královské kubatuře, ke kterým přidal 2015 a 2017 ještě dva starty jako náhradník.

Pak zažil Broc Parkes své druhé jaro, když začal závodit v šampionátu EWC za rakouskou stáj Yamaha Austria Racing Team (YART). Ovšem pády a defekty jeho týmových kolegů zapříčinily, že se Parkesovi podařilo vyhrát pouze jednou, při 8hodinovce na Slovakia Ringu 2018 - viz titulní snímek.

V této sezóně měl Parkes startovat za oficiální tým Yamahy v australském superbikovém šampionátu «ASBK», ale před jeho zahájením se rozhodl «pověsit helmu na pověstný hřebík».



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama