Reklama

Boss HRC Nakamoto: Rossi vždy na své rivaly verbálně útočil

Svůj poslední závod ve funkci bosse HRC absolvuje viceprezident tohoto japonského motocyklového giganta Shuhei Nakamoto na právě probíhající Rally Dakar.

Nekompromisní Japonec odejde do důchodu a bude nahrazen dokonce třemi manažery, o čemž jsme na Motoforum.cz už informovali.

Tři Japonci budou ve svých funkcích rovnoprávně odpovědní za MS-Moto3 a MS-MotoGP, ovšem budou mít samozřejmě různé úlohy. Kobuku je už řadu let jako hlavní šéfinženýr zodpovědný za vývoj motocyklů Honda NSF 250RW a Honda RC213V, rovněž v budoucnosti bude hlavním bossem v oblasti techniky.

Kuwata byl už letos pravidelně viděn v paddocku MotoGP. Jako General Manager bude mít na starosti Sponsorship a smlouvy s jezdci.

Hattori bude potom šéfem marketingu, Sales a administrace v Grand Prix. Jakou úlohu v této konstelaci bude zastávat dlouholetý Nakamotův důvěrník Livio Suppo, nebylo dnes oznámeno.

Nakamoto přišel 2009 jako vice-prezident z HRC do MS-MotoGP, od té doby získali Casey Stoner (2011) a Marc Márquez (2013, 2014 a 2016) celkem čtyři tituly mistrů světa v MotoGP. K tomu je nutno připočítat dva tituly MS-Moto3 2014 a 2015 zásluhou Alexe Márqueze a Dannyho Kenta, stejně jako titul Hiroshiho Ayoamy v 250 ccm v sezóně 2009.

Nebude jistě na škodu si připomenout, vzhledem k jeho odchodu z paddocku MotoGP, jak se vyjádřil o psychohrátkách současné mega hvězdy MotoGP Valentina Rossiho.

S obviněním před závodním víkendem v Sepangu 2015 vyhlásil Ital Rossi španělskému jezdci Marquezovi vlastně válku. Pro bosse HRC Nakamota to ale nebylo žádné překvapení, jak se nyní vyjádřil v rámci Rally Dakar. Tisková konference před GP Malajsie 2015 se zapsala navždy do dějin MotoGP. Nikdo totiž 22. října 2015 v Sepangu netušil, co se odehraje v následujících minutách, když si Valentino Rossi a Marc Marquez v dobré náladě sedli vedle sebe. Tisková konference začala tradičními dotazy směřujícími k poslednímu závodu na Phillip Islandu 2015, kde byl sváděn skvělý souboj čtyř protagonistů ve složení Rossi, Marquez, Jorge Lorenzo a Andrea Iannone, a nikdo netušil, že místo normálního průběhu dojde k mediálnímu zemětřesení. Pak se ale doslal ke slovu Rossi, který chtěl celý cirkus MotoGP zřejmě postavit na hlavu. Napadl verbálně svého - tedy do té doby kamaráda Marqueze, že proti němu hrál při GP Austrálie hodně nečistou hru a že chtěl pomoci Lorenzovi, aby titul mistra světa získal on. Rossi to vše sice vykládal se svým typickým posměšným výrazem na rtech, jako by to myslel jako žert, ale přesto z toho byla cítit určitá sveřepost, tedy nejen, že to myslel v legraci. Konec legrace ale nastal v okamžiku ukončení oficiální tiskové konference, když Rossi pouze před italskými novináři obvinil Marqueze z jeho pomoci ve prospěch Lorenza. Zde nesmíme zapomenout poslední kolo závodu na Phillip Islandu: Do něho vjížděl jako lídr Lorenzo, za ním pak Iannone a až jako třetí Marquez. V cíli byl odmávnut jako vítěz Marquez s náskokem 0,249 sec. před Lorenzem, 25 bodů získal tovární jezdec HRC a sebral tak svému krajanovi důležitých 5 bodů do mistrovství světa - takže o nějaké pomoci Marca pro Jorgeho rozhodně nemůže být řeč! Ale nazpět k TK: Svět MotoGP v tu dobu doslova oněměl a ztichl, neboť něco takového ještě ve své historii nezažil. Navíc všichni zainteresovaní si byli vědomi dosavadního skvělého vztahu mezi Rossim a Marquezem - a nyní ze strany Itala takový verbální útok. Pro viceprezidenta HRC Shuheie Nakamota to ale žádné překvapení nebylo: „Valentino už v minulosti své největší rivaly verbálně napadl, stačí vzpomenout jména jako Sete Gibernau nebo Casey Stoner“, řekl Japonec na téma pro medium 'Marco': „Tentokrát byl prostě na řadě Marc“.

Rossi ledově využil svého výjimečného postavení mezi publikem MotoGP: „50 procent fanoušků MotoGP jsou zároveň fanoušci Valentina a proto slepě věří všemu, co on říká. A na tom nezmění nic ani Honda“, doplnil svůj názor během právě probíhající Rally Dakar víceprezident HRC Shuhei Nakamoto.

Časy, kdy Marquez viděl v Rossim vzor a kdy mezi nimi existovalo přátelství, jsou prostě pryč: „Rossi svými slovy probudil v Marquezovi zvíře“, zhodnotil situaci po TK 2015 v Sepangu velmi racionálně ex-mistr světa Jorge Lorenzo.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama