Reklama

Bol d'Or: Suzuki vyhrála, Karel Hanika v Top-4

AKTUALIZOVÁNO: Suzuki Endurance Racing Team vyhrál 83. ročník legendární vytrvalecké klasiky Bol d’Or na okruhu Circuit Paul Ricard v Le Castellet. Po velmi dramatickém průběhu se francouzský tým prosadil proti týmům s motocykly Yamaha.

Po trpké porážce při 8-hodinovce v červenci v Suzuce, když kvůli poruše motoru ztratil titul mistra světa, se týmu SERT podařila odveta. Vincent Philippe, Gregg Black a Etienne Masson zajeli bezchybný závod a nenechali se negativně ovlivnit ani špatnými povětrnostními podmínkami, které panovaly v sobotu.

Do restartovaného závodu v neděli ráno v 6 hodin vystartovali Francouzi z druhé pozice. A když nejlepší týmy Hondy-, Yamahy- a Kawasaki musely po 18 hodinách ze závodu odstoupit, tak se tým okolo Damiena Saulniera, který převzal tuto stáj po odchodu legendy EWC Dominiqa Mélianda, dostal do vedení a udržel ho až do 15 hodin nedělního odpoledne, kdy byl vyvěšen šachovnicový cílový praporek, když pro Suzuki to bylo 17. vítězství v Bol d’Or.

Senzační druhé místo si vyjel polský tým Wójcik Racing Team s motocyklem Yamaha s jedním kolem ztráty. Gino Rea, Christoffer Bergmann a Axel Maurin jeli opravdu skvěle, a jako privátní tým se dokonce objevili v čele závodu. Získali rovněž cenu Independent-Trophy firmy Dunlop, tedy soutěž pro privátní týmy.

Stupně vítězů dokompletoval německý tým ERC s francouzským triem Julien da Costa, Louis Rossi a Mathieu Gines, v úplném závěru předjeli tovární tým BMW Wernera Daemena. Ilya Mykhalchyk, Julian Puffe a Kenny Foray se tak v prvním závodě jako tovární tým mueseli spokojit se čtvrtým místem.

Po závodě ale byl tým ERC Endurance dodatečně diskvalifikován kvůli nepovolené nádrži, takže v Top-3 se hned při svém prvním startu v EWC umístil tovární tým BMW.

Za skvělý výkon byl slovenský tým Omega Maco Racing v sestavě Pawel Szkopek (Polsko), Bjorn Estment (Jižní Afrika), Karel Hanika) s motocyklem Yamaha R1 odměněn v cíli čtvrtým místem, tedy těsně za stupni vítězů.

Konečný výsledek 83. ročníku Bol d'Or: 1. Suzuki Endurance Racing (Philippe, Masson, Black), Suzuki GSXR-1000. 2. Wójcik Racing Team (Rea, Bergman, Maurin), Yamaha R1. 3. BMW Motorrad World Endurance, (Mikhalchyk, Puffe, K. Foray), BMW S1000RR. 4. Omega Maco Racing (Szkopek, Estment, Hanika), Yamaha R1. 5. MOTO AIN (Rolfo, Mulhauser, Clere), Yamaha R1. 6. VRD IGOL (Alt, Marino, Brink), Yamaha R1. 7. TATI TEAM BBEAUJOLAIS (Techer, Denis, Enjolras), Kawasaki ZX10RR. 8. TECMAS BMW GMC (Hedelin, Masbou, Perret), BMW S1000RR. 9. BMRT (Loiseau, Hardt, Pilot), Kawasaki ZX10RR. 10. 3ART- MOTO TEAM 95, Yamaha (Lussiana, Plancassagne, Berchet).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama