Reklama

Birchall-Birchall se v počtu vítězství na TT vyrovnali Hailwoodovi

Dle papírové formy bylo celkem jasné, že vítězství ve druhém závodě sidecar poputuje opět bratrům Birchallovým. Ben a Tom Birchallové tak vyhráli na Tourist Trophy už po čtrnácté a vyrovnali se tak v počtu vítězství Mike Hailwoodovi.

Ben a Tom Birchallové udělali ze závodů Side-TT v posledních letech jednostrannou záležítost, Bratrská dvojice vyhrála od roku 2016 každý závod, celkově jich bylo zatím 13. Za Dave Molyneuxem je Ben na TT druhým nejúspěšnějším pilotem side, Tom je mezi spolujezdci na prvním místě s největším počtem prvních míst.

Molyneux, Tim Reeves (vítěz TT 2013), Conrad Harrison (vítěz TT 2014) a ani lokalmatador Ryan Crowe v prvním letošním závodě neuviděli v sobotu šachovnicový praporek, takže dnes měli hlavní cíl po absolvování 182,205 kilometrů na Snaefell Mountain Course uvidět cílovou šachovnici a možná stát na stupních vítězů.

Pro Johna Holdena to bylo definitivní loučení s kariérou pilota na Tourist Trophy: V červenci mu bude 67 let, 2011 a 2016 se stal vítězem TT, kromě toho stál ještě 14x na pódiu jako druhý a 6x na třetím místě, naposledy v sobotu (spolujezdec Maxime Vasseur z Francie).

Ve vlásence Ramsey vedli Birchall/Birchall před dvojicí Pete Founds/Jevan Walmsley o necelé čtyři sekundy, dvojice Ryan a Callum Croweové ztrácela dalších 9 sekund. Reeves/Wilkes bojovali s dvojicí Holden/Vasseur, to už nezávodil Harrison.

Founds/Walmsley se nenechali setřást a po ujetí 60,735 km ztráceli 4,5 sekundy. Crowe/Crowe jeli třetí a za nimi Reeves/Mark Wilkes, Molyneux/Dan Sayle, Gary Bryan/Philip Hyde, Steve Ramsden/Mathew Ramsden, Greg Lambert/Andrew Haynes a John Saunders/James Saunders kompletovali Top-10.

Ben a Tom Birchallové nechtěli nic ponechat náhodě a časem 18:45,850 zajeli nový rekord a překonali svůj nejlepší čas ze soboty o 2,691 sekundy. Rovněž Founds/Walmsley se tentokráte dostali po hranici 19 minut. Holden musel na chvíli zastavit a propadl se o několik míst nazpět. Ani tentokrát neuviděl Molyneux cílový praporek.

Founds/Walmsley se postarali o to, že Birchall/Birchall museli jet naplno až do samotného konce, v cíli je dělilo necelých 10 sekund, přičemž v posledním kole byli dokonce Founds/Walmsley o 2,5 sekundy rychlejší než vítězové. Reeves/Wilkes obsadili čtvrté místo za dvojicí Crowe/Crowe a rozloučili se tak důstojně s TT2023.

Výsledek, side, Race 2: 1. Ben Birchall/Tom Birchall (GB), LCR Honda, 3 kola za 56:41,815 min. 2. Pete Founds/Jevan Walmsley (GB), LCR Honda, 9,147 sec zpět. 3. Ryan Crowe/Callum Crowe (GBM), LCR Honda, +56,779 sec. 4. Tim Reeves/Mark Wilkes (GB), LCR Yamaha. 5. Steve Ramsden/Mathew Ramsden (GB), LCR Honda. 6. Gary Bryan/Philip Hyde (GB), Baker Honda. 7. John Holden/Maxime Vasseur (GB/F), LCR Yamaha. 8. Greg Lambert/Andrew Haynes (GB), LCR Honda. 9. Wayne Lockey/Matthew Rostron (GB), LCR Honda. 10. John Saunders/James Saunders (GB), Shelbourne Honda.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama