Reklama

Bazův hluboký pád do propasti

2018 se vrátil Loris Baz nazpět do MS-Superbike, na letošní rok ale nenašel zatím žádný tým, který by sliboval případné úspěchy. Přitom před třemi roky závodil tento Francouz v MotoGP, nyní ho čeká pouze účast v národním šampionátu.

Když tovární tým Kawasaki v MS-Superbike po těžké havárii Joana Lascorze 2. dubna 2012 při testech v Imole angažoval místo zraněného Španěla postavou hodně vysokého Lorise Baze z kubatury Superstock na zbytek sezóny 2012, tak to bylo pro všechny velké překvapení. Ale Francouz potvrdil svůj talent a tovární stáj Provec Kawasaki ho angažovala i na další dvě sezóny jako týmového kolegu Toma Sykese. Během sezón 2012, 2013 a 2014 v 61 startech za Kawasaki 2 závody vyhrál a celkem 14x stál na stupních vítězů, 2014 obsadil celkově umístění v Top-5.

Jeho další tři roky v MS-MotoGP už tak úspěšné nebyly, ale závodil v soukromých týmech. Zazářil pouze několikrát: Byl odmávnut jako čtvrtý pro Forward Yamaha 2015 v Misanu, o rok později - 2016 - skončil opět čtvrtý s Avintia Ducati v Brně a pátý v Sepangu.

Na sezónu 2018 se vrátil Baz zpět do MS-Superbike a pilotoval jediný motocykl BMW S1000RR ve startovním poli a to v týmu Althea Racing. Bez podpory továrny a pronásledovaný zraněními dokončil během 25 závodů 13 z nich v Top-10 a zazářil v Portimao a v Doha umístěním v Top-6.

Přesto se Francouz neprosadil do továrního týmu BMW pro sezónu 2019, neboť nově vytvořený tovární tým Team BMW Motorrad vzal pod smlouvu ex-mistra světa Sykese a mistra Evropy kubatury Superstock Markuse Reiterbergera.

V MS-Superbike nenašel Loris Baz konkurenceschopný motocykl, a tak ho hledá v národních šampionátech: V BSB je už pouze jeden špičkový motocykl volný, a sice druhá Suzuki GSX-R1000R vedle Bradleyho Raye v týmu Buildbase. Proto jedná Baz také s týmy v USA do seriálu MotoAmerica US-SBK, s týmy ve francouzském a také španělském šampionátu Superbike a v uplynulých dnech testoval ve Valencii motocykl Kawasaki ZX-10RR.

Loris Baz má teprve 25 let a je tak jeden z osmi stabilních pilotů z MS-Superbike minulé sezóny, kteří zatím nesehnali na rok 2019 motocykl: Kromě Francouze Baze jsou to třeba také Ital Lorenzo Savadori, Španěl Roman Rámos, Američan PJ Jacobsen nebo jeho krajan Jacob Gagne.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama