Reklama

Ana Carrasco: První žena na čele MS motocyklů sólo

Ex-pilotka z Grand Prix Ana Carrasco doslova přeletěla při třetím závodě MS-Supersport300 letošní sezóny všechny své mužské konkurenty a stala se první ženou, která vede v celkovém pořadí mistrovství světa motocyklů sólo.

Ana Carraco přepsala minulý víkend v Imole historii motocyklového závodění. Po zisku Pole-Position s náskokem 0,9 sec na druhého v Qualifying byla Carasco velkou favoritkou závodu. A pilotka s motocyklem Kawasaki vyhrála s náskokem 14 sekund. A jelikož lídr MS Scott Deroue v posledním kole havaroval, převzala Carrasco i celkové průběžné vedení v MS-Supersport 300. Po Portimao 2017 to bylo pro Carrasco druhé vítězství.

21-letá Španělka Carrasco je tak první ženou, která je na čele celkového pořadí mistrovství světa motocyklů sólo.

Carrasco byla 2013 první ženou, která závodila v MS-Moto3. Nashromáždila tehdy 9 bodů a obsadila 21. místo, když nejlépe dojela ve Valencii v Top-8, až za ní byli odmávnuti Philipp Öttl, Miguel Oliveira a Romano Fenati.

V sezóně 2014 se Carrasco z různých důvodů vůbec nedařilo, poslední závody dokonce musela z finančních důvodů - chyběly sponzorské peníze - vynechat a po sezóně zůstal bez bodového zisku.

Pro sezónu 2015 našla Carrasco opět místo na startovním roštu MS-Moto3 a to v týmu RBA. Při předsezonních testech v Jerezu si ale při crashi zlomila tehdy 18-letá Amazonka pravou klíční kost a musela vynechat úvodní závod v Kataru. Při závodě na německém Sachsenringu následoval další crash, kdy v závodě Moto3 spolu tvrdě kolidovali Ana Carrasco a Maria Herrera. Carrasco si přivodila zlomeninu levé paže nad loktem a musela se podrobit operaci. Vynechala jak GP Indianapolis, tak závod na Masarykově okruhu. Následoval až její comeback v Silverstone, ovšem celý zbytek sezóny 2015 dojela s nevyléčeným zraněním a už nebodovala. K udržení svého místa v týmu RBA na sezónu 2016 ale nesehnala dostatek sponzorských peněz.

Proto musela zkusit své štěstí v jiném šampionátu a tak Carrasco startovala 2016 v ME-Moto2. Ale ani zde nedokázala bodovat a tak 2017 našla novou výzvu v MS-Supersport 300 a tuto svou novou výzvu přeměnila v nečekaný úspěch, když celkově skončila osmá a vyhrála v Portimau.

Letošní sezónu zahájila šestým místem v Aragónu, v Assenu byla odmávnuta jako čtvrtá a v Imole suverénně zvítězila!

Stav MS-Supersport 300 po 3 závodech z 8 celkově: 1. Carasco 48 bodů; 2. Grünwald 45; 3. Deroue 36; 4. Van Straalen 36; 5. Sanchez 26.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama