Reklama

Alpe Adria se jela o víkendu v Assenu: Vítězný double Haniky!

O víkendu se konal druhý závodní víkend šampionátu Alpe Adria, který byl zároveň druhým závodem šampionátu MMČR.

Závodilo se na okruhu «TT Assen Circuit», což byla historická premiéra tohoto šampionátu na tomto kultovním motocyklovém okruhu, nazývaném také jako «The Cathedral of motorcycle racing», tedy «Katedrálou motocyklového závodění»

V Assenu se pochopitelně konaly v každé kubatuře dva závody, sobotní a nedělní a kromě pravidelných účastníků šampionátu zde startovalo hodně nizozemských jezdců, kteří se také napříč kubaturami umístili na pódiových pozicích.

Alpe Adria - Superbike

V sobotu vyhrál závod královské kubatury šampionátu Alpe Adria SBK suverénně Karel Hanika (CZE-BMW) s náskokem 11,227 sec. Druhý byl odmávnut Philipp Steinmayr (AUT-Yamaha), stupně vítězů dokompletoval Ondřej Ježek (CZE-BMW), který na svého týmového kolegu Haniku ztratil 15,592 sec. Top-6 dokompletovali Yves Lindegger (SUI-Yamaha), Ville Valtonen (FIN-Yamaha) a Marko Jerman (SLO-Ducati). Až jako sedmý byl odmávnut lídr šampionátu Pawel Szkopek (POL-Yamaha)...Z dalších Čechů Miloš Čihák (CZE-BMW) obsadil P8, Jiří Brož (CZE-Ducati) P11, Stanislav Polák (CZE-Yamaha) P13, David Ouředníček (CZE-Yamaha) P14 a Richard Balcar (CZE-BMW) P16.

Druhý závod SBK na okruhu TT Assen - ten nedělní - vyhrál opět suverénně Karel Hanika (+9,086), druhý byl odmávnut v cíli dosavadní lídr kubatury Superbike Pawel Szkopek (+9,086) a stupně vítězů doplnil domácí Denny Van der Sluis (NED-Honda) se ztrátou 11,860 sec. Následovali Ondřej Ježek, Patryk Kosiniak (POL-Yamaha), Vile Valtonen (FIN-Yamaha) a Marko Jerman (SLO)...Zatímco Jiří Brož uzavřel Top-10, tak David Ouředníček skončil na P13, Stanislav Polák - P14 a Richard Balcar - P15.

V celkovém pořadí se nizozemským vítězným doublem dostal do čela šampionátu Alpe Adria SBK Karel Hanika s počtem 75 bodů. Druhý je dosavadní lídr Pawel Szkopek (70) a třetí Ondřej Ježek (69). Čtvrtý je další Polák Kosiniak (35), Top-5 kompletuje Fin Valtonen (28). Druhou polovinu elitní desítky tvoří Slovinec Jerman (27), Rakušan Lindegger (26), Polák Marek Szkopek (24) a dva Rakušané Schafzahl (23) a Steinmayr (20).

Alpe Adria - Superstock 1000

Sobotní závod kubatury Superstock 1000 vyhrál Christofer Bergman (SWE-Yamaha) s obrovským náskokem 25,719 sec. Druhý projel cílem lídr šampionátu Arnaud Friedrich (GER-BMW) a stupně vítězů dokompletoval Kamil Krzemien (POL-Yamaha) +32,759. Za čtvrtým Vittorio Iannuzzem (ITA-Yamaha) uzavřel Top-5 po zranění opět na motocyklu závodící Michal Prášek (CZE-BMW), zatímco Michal Šembera (CZE-BMW) dokončil sobotní závod v Assenu jako devátý.

V Nizozemí chyběl pro zranění z úvodního závodu na Slovakia Ringu loňský suverén této kubatury a šampion Michal Filla, do Assenu ovšem nepřijel letos zatím nejlepší Čech Dominik Jůda a nestartovali ani další dva Češi Karel Pešek nebo Václav Bittmann.

Christofer Bergman vyhrál suverénně i nedělní odvetu, druhý byl klasifikován Arnaud Friedrich a na stupních vítězů stál na třetím stupni ještě v Bratislavě žijící Ital Vittorio Iannuzzo. Kamil Krzemien obsadil místo čtvrté, Top-5 dokompletoval Marek Szkopek (POL-Yamaha). Michal Prášek obsadil v neděli P9. Michal Šembera kvůli poruše motocyklu cílový šachovnicový praporek druhé nizozemské jízdy neviděl.

V šampionátu STK 1000 je po 4 jízdách následující pořadí: Lídrem je stále Arnaud Friedrich (85 bodů), na druhé místo ovšem postoupil Christofer Bergman (75) a třetí je Kamil Krzemien (53). Následují Husler (37), M. Szkopek (36), Slovák Svitok (31), Laczko (30), nejlepší Čech Jůda (29), Ianuzzo (29) a Top-10 uzavírá další Čech Michal Šembera.

Alpe Adria - Superstock 600

Nejvíce byla tradičně obsazená kubatura STK600, kdy se na startu sešlo celkem 35 jezdců z 13 států. V sobotu vyhrál Maďar Richard Bodis (HUN-Yamaha), druhý dojel domácí Vasco van der Valk (NED-Yamaha) +1.145 sec., a stupně vítězů doplnil Martin Vugrinec (CRO-Yamaha) +16.686. Top-6 ještě vytvořili Joep Overbeeke (NED-Yamaha), Francesco Amati (ITA-Yamaha) a náš Jiří Mrkývka (CZE-Yamaha), který totálně pokazil start a teprve skvělou stíhací jízdou se v cíli dostal na P6. Z dalších Čechů obsadil Tomáš Šubrt P14 a Jaromír Chlup P15.

Druhou assenskou jízdu opět vyhrál Bodis (HUN),na kterého ztratil druhý v pořadí Joep Overbeeke 6,771 sec. Skvěle jezdil brněnský Mrkývka, ten byl ještě před poslední šikanou v posledním kole druhý, ale jezdec o kolo zpět Turgut Durukan (AUT) ho vyvezl na druhou stranu, než jel #10 Mrkývka a tak na našeho jezdce zbylo až třetí místo na stupních vítězů. Top-6 pak dokompletovali Francesco Amati (ITA), Kevin Ranner (AUT-Yamaha), a Luca Tommasini (ITA-Triumph)..Další Čech Šubrt byl odmávnut na P11.

V šampionátu vede suverénně Richard Bodis s 95 body, druhý Martin Vugrinec jich nasbíral 41. Třetí je Ranner (38) a následují Eder (37), Nassi (36) a Overbeke (33). Na 7. místě je nejlepší Čech Jiří Mrkývka (26), Top-10 kompletují Trummer (25), Amati (24) a vd Valk (20).

Alpe Adria - Supersport 300

V nejslabší objemové kubatuře Supersport300 chyběli bohužel z různých důvodů tři nejlepší Češi: Lídr šampionátu Alpe Adria Oliver König, třetí v pořadí David Kubáň a pátý Vojtěch Schwarz.

První jízdu vyhrál domácí Jeffrey BUIS (NED-Kawasaki), dramatický souboj o další místa na pódiových stupních vyhrál další Nizozemec Colin Velthuizen (NED-Kawasaki) +9,271 sec., třetí byl odmávnut Troy Beinlich (GER-Kawasaki) +9,326 sec. Rick Dunnik (NED-Yamaha) +9,444 sec. obsadil místo čtvrté, Ruben Cornelis Bijman (NED-Yamaha) skončil pátý a Maxim Repák (SVK-Kawasaki) byl klasifikován jako šestý. Nejlepší Čech v závodě této kubatury Jiří Nespěšný (Kawasaki) dojel hned za Top-10 jako 11., Miloslav Hřava (Kawasaki) potom 14.

Nedělní závod Supersport300 na okruhu TT Assen vyhrál Ruben Cornelis Bijman (NED), druhý skončil vítěz sobotního závodu Jeffrey Buis (NED) +0,120 sec. a třetí opět Troy Beinlich (GER) +3.046. Colin Velthuizen (NED), Manuel Rocca (ITA-Yamaha) a Micky Winkler (GER-Kawasaki) dokompletovali Top-6. Miroslav Hřava byl tentokrát odmávnut na P9, Jiří Nespěšný pak na P11.

V celkovém pořadí vede vítěz ze Slovakia Ringu Oliver König s 50 body. Druhý je Nizozemec Buis (45), třetí Maďar Szamado (41). Následují Ital Rocca (39), Nizozemec Bijman (36), Čech Jiří Nespěšný (33), další Nizozemec Velthuizen (33), Němec Beinlich (32), Top-10 kompletují Češi Miloslav Hřava (25) a David Kubáň (24).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama