Reklama

Šampionát Alpe Adria měl letošní premiéru na Slovakia Ringu

První ze šesti závodních víkendů letošního závodního seriálu Alpe Adria Championshipu se konal v sobotu a v neděli na slovenském okruhu Slovakia Ringu.

O kubatuře Supersport jsme vás už včera informovali v samostatném článku a tak jen opakujeme: 20 jezdců nejslabší objemové kubatury nabídlo v sobotu skvělou podívanou a velký souboj mezi lokalmatadorem Maximem Repakem (Halbich Motorsport - Kawasaki) a naším Oliverem Königem (ACCR Czech Talent Team - Kawasaki), tedy stabilním jezdcem šampionátu WorldSSP300. Lokalmatador Repak v předposledním kole havaroval a tak se stupně vítězů uvolnili pro další dva Čechy, Vojtěcha Schwarze (rovněž stabilního jezdce WorldSSP300) a mladíčka Miloslava Hřavu (oba ACCR Czech Talent Team - Kawasaki). Hřava v úplném závěru porazil v přímém souboji o poslední volné místo na stupních vítězů Maďara Mate Szamada (KTM) a Čecha Davida Kubáně (KTM), kteří tak dokompletovali Top-5.

Rovněž nedělní závod se stal kořistí Olivera Königa, takže tento český talent si připsal vítězný double. Na stupních vítězů Königa doplnili Maďar Mate Szamado a se slovenskou licencí závodící Jiří Nespěšný (Kawasaki) , když další dva rychlí Češi Vojtěch Schwarz a Miroslav Hřava se sestřelili navzájem. Top-5 ještě doplnili David Kubáň a Ital Manuel Rocca (Yamaha).

Pořadí v šampionátu Supersport 300: 1. König 50 bodů; 2. Szamado 33; 3. Kubáň 24; 4. Nespěšný 23; 5. Schwarz 20. A dále: 9. Hřava 16.

Kubatura Superstock 600 ztratila jednoho z favoritů už v sobotní kvalifikaci. Brněnský Jiří Mrkývka (Yamaha) havaroval v okamžiku, kdy byl v časové tabulce průběžně druhý. Byl důkladně vyšetřen v nedaleké nemocnici, ale do závodu ho lékař závodu nepustil. Do příštího závodního víkendu v Assenu by ovšem měl být #10 Mrkva absolutně v pořádku, když celý květen využije k intenzivní rehabilitaci.

Nejvíce obsazená kubatura - 40 jezdců - nabídla už v sobotu skvělou podívanou, o kterou se postarali především tři jezdci z vedoucí skupiny: Richard Bodis, Felix Nassi a Martin Vugrinec. Posledně jmenovaný ovšem havaroval, o 0,181 sec. vyhrál Maďar Richard Bodis, druhý byl odmávnut Fin Felix Nassi a stupně vítězů dokompletoval Rakušan Julian Trummer. Němec Thomas Eder a Fin Niko Eder - všichni s motocykly Yamaha - skončili rovněž v Top-5.

Rovněž nedělní závod byl neskutečnou bitvou výše uvedené trojice, tentokrát vyhrál Chorvat Martin Vugrinec, druhý skončil Richard Bodis a třetí Felix Nassi. Zatímco v sobotu neskončil žádný z Čechů v Top-10, tak v neděli obsadil solidní čtvrté místo Michal Chalupa a Top-5 dokompletoval Maďar Alen Gyorfi - všichni s motocykly Yamaha.

Pořadí v šampionátu Superstock 600: 1. Bodis 45 bodů; 2. Nassi 36; 3. Vugrinec 25; 4. Trummer 25; 5. Eder 23. A dále: 10. Chalupa 13

Haváriemi pronásledovaná kubatura STK 1000 vyřadila už v sobotu ze hry oba naše favority - po vzájemné havárii v posledním kole v T1 - tedy Michala Fillu a Michala Práška, kteří byli transportováni do nemocnice (závod byl předčasně ukončen vyvěšením červených vlajek). Tím se otevřely vítězná vrata dokořán pro Němce Arnauda Friedricha (BMW), který vyhrál suverénně o 19,425 sec. před Maďarem Mate Laczkem (Suzuki) a Čechem Dominikem Judou (BMW). Polák Kamil Krzemien a dva Češi Václav Bittman (Yamaha) a Karel Pešek (Kawasaki) pak dokompletovali Top-6.

Bez dvou největších favoritů Filly a Práška se jela nedělní odveta, čímž se dostali ke slovu další jezdci. Této příležitosti se plně chopil Švéd Christofer Bergmann (Yamaha) a vyhrál s náskokem 14 sekund před Arnaudem Friedrichem a Polákem Markem Szkopkem (Yamaha). Dominik Juda obsadil místo čtvrté, Krzemien dokompletoval Top-5.

Pořadí v šampionátu STK 1000: 1. Friedrich 45 bodů; 2. Juda 29; 3. Bergman 25; 4. Krzemien 24; 5. Laczko 20. A dále: 7. Pešek 19; 10. Šembera 14.

Královská kubatura šampionátu Alpe Adria Superbike měla při neúčasti obhájce titulu Juliana Meyera pouze jediného favorita, tedy českého ex-pilota Grand Prix Karla Haniku. Ten vyhrál v sobotu suverénně, v neděli ale havaroval hned na začátku závodu.

V sobotní superbikové premiéře měl Hanika v cíli náskok skoro 20 sec. na svého týmového kolegu z EWC Ondřeje Ježka. Za oběma jezdci týmu Fany Gastro BMW Motorrad doplnil stupně vítězů zkušený Polák Pawel Szkopek (Yamaha), Top-5 dokompletovali jeho krajani Patryk Kosiniak a Marek Szkopek.

Naděje na vítězný double skončila pro Haniku v nedělním závodě ve slovenském štěrku, a tak vyhrál suverénně zkušený Polák Pawel Szkopek, druhý dojel Ondřej Ježek (+8,208 sec.) a stupně vítězů dokompletoval Němec Toni Finsterbusch (Suzuki). Další dva Poláci Marek Szkopek a Patryk Kosiniak uzavřeli Top-5 nedělního závodu.

Pořadí v šampionátu Superbike: 1. P. Szkopek 41 bodů, 2. Ježek 40; 3. Hanika 25; 4. M. Szkopek 24; 5. Kosiniak 24.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama