Reklama

Aktuální penalty points před GP Kataru

Od roku 2013 existují v MS-MotoGP trestné body, tedy «Penalty Points» za nesportovní chování na závodní dráze a byl vypracován katalog přestupků. Body se ale po sezóně nenulují, nýbrž někteří jezdci je budou mít na svém kontě už před startem sezóny nové.

Trestné body se vynulují až po uplynutí 365 dnů, takže na listině hříšníků se vynořilo před Katarem hned několik pilotů.

A jak se tyto «Penalty Points» na konto jednotlivých pilotů vlastně započítávají: Při nashromáždění 4 bodů, musí provinilec vystartovat do závodu z poslední pozice. Při dosažení 7 bodů musí do závodu odstartovat z boxové uličky za celým startovním polem. A kdo během 365 dnů nasbírá 10 bodů, obdrží červenou kartu a v následujícím závodě nesmí startovat!

Andrea Iannone je aktuálně pilotem s největším počtem trestných bodů na svém kontě. 3. dubna 2016 dostal trestný bod, neboť v předposlední zatáčce GP Argentiny chtěl předjet svého týmového kolegu z Ducati Andreu Doviziosa, spadl a krajan poslal rovněž k zemi. Dovizioso dokázal svou Ducati ještě zvednout a byl v cíli klasifikován jako 13. Iannone byl potrestán od Race Direction v dalším závodě v Austin posunutím o 3 místa dozadu na startovním roštu a dostal jeden trestný bod. V Barceloně zavinil Iannone crash továrního pilota Yamahy Jorge Lorenza, a kvůli opakovanému deliktu dostal 5. června další dva trestné body za «nebezpečnou jízdu».

Aleix Espargaró, který bude 2017 závodit za tovární tým Aprilia má na svém kontě dva trestné body, za překročenou maximální rychlost v boxové uličce, kde je maximální rychlost povolena 60 km/h. Tyto trestné body budou smazány 7. května a 23. října 2017.

Dalším hříšníkem z MotoGP je Danilo Petrucci s jedním bodem z 14. srpna 2016, který dostal při GP Rakouska.

V kubatuře Moto2 mají po jednom bodě na svém kontě Franco Morbidelli, Khairul Idham Pawi, Francesco Bagnaia a Simone Corsi.

Niccolo Antonelli, který bude závodit 2017 za tovární tým Red Bull KTM Ajo v Moto3 má na svém kontě 1 bod ze závodu GP Japonska 2016. Jeden trestný bod mají také na svém kontě Darryn Binder, Bo Bendsneyder, Enea Bastianini, John McPhee, Adam Norrodin a jediný německý jezdec v této kubatuře Philipp Öttl, který neakceptoval vyvěšení červené vlajky.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama