Reklama

8 Hours of Sepang zkrátí zimní přestávku

Dlouhou dobu se pracovalo na tom, aby se zkrátila zimní přestávka MS-Endurance. Se zařazením závodu «8 Hours of Sepang» (14.12.) se to organizátorům šampi týmonátu FIM EWC poprvé v historii podařilo.

Počínaje sezónou 2016/2017 začíná mistrovství světa Endurance v polovině září závodem Bol d’Or (Francie) a končí teprve příští rok koncem července v japonské Suzuce. Proto se světová motocyklová federace FIM a TV Eurosport snažily během dlouhé zimní přestávky zařadit do šampionátu závod konaný na dálném Východě.

To se jím dlouho nedařilo, až letos byla tato snaha korunována úspěchem. Do šampionátu byl místo 8-hodinovky na Slovakia Ringu, který se jezdil začátkem května, zařazen závod ležící nedaleko Kuala Lumpur na okruhu Sepang International Circuit. Zde se pojede vedle šampionátu EWC motocyklů - v sobotu 14. prosince, také v neděli závod automobilů FIA World Touring Car Cupu.

Ptáte se správně, na Slovensku s tím byly velké problémy, a v Malajsii nebudou? No on totiž paddock v Sepangu je rozdělen na dvě části, které jsou od sebe oddělené, tedy nezávislé, třeba i na elektřině, což byl na Slovensku velký problém!

Uvidíme zde 150 jezdců z 20 států, přičemž převahu má Francie s 19 týmy.

Jeden domácí tým je už dopředu favorizovaný, protože jeho sestava je opravdu hvězdná: Razlan Razali, CEO okruhu a týmový majitel tří stájí v Moto3, Moto 2 a MotoGP, objednal u ladičské firmy YART Yamaha speciální motocykl, který budou pilotovat několikanásobný vítěz klasiky závodu 8h Suzuka Michael van der Mark a dále dva letošní piloti z MotoGP Franco Morbidelli a Hafizh Syahrin.

Na startu nebudou pochopitelně chybět stabilní týmy šampionátu, jako jsou obhájce titulu SRC Kawasaki France (Guarnoni, Nigon, Checa), vítěz Bol d’Or Suzuki Endurance (Philippe, Masson, Black) nebo mistr světa 2017/2018, F.C.C. TSR Honda France (Hook, F. Foray, Rossi). K favoritům pochopitelně patří YART Yamaha (Broc Parkes, Marvin Fritz a Niccolo Canepa) nebo BMW Motorrad World Endurance (Mykhalchyk, Reiterberger, K. Foray).

Z českého pohledu by to mělo v Malajsii vypadat následovně: Jediným českým týmem je #93 «EXTERIA KSPCS RACING BY EMPORA» s motocyklem Suzuki GSX-R 1000 v úpravě Superstock, kde kromě Dominika Jůdy pojedou Bram Lambrecht z Belgie a Laslo Kovacs Balint z Maďarska.

Několik Čechů se potom představí v následujících týmech: Za tým «ENERGIE ENDURANCE 91» pojede se strojem Kawasaki jako «červený» jezdec v Malajsii objevit Karel Pešek. A rovněž «červený» bude ve slovenském týmu «OMEGA MACO RACING TEAM» s motocyklem Yamaha Karel Hanika. Tento tým s #14 má reálné šance na stupně vítězů, Hanikovými spolujezdci jsou «modrý» Polák Pawel Szkopek a «žlutý» Brit James Elison, který se už definitivně rozloučil s kariérou pilota v BSB.

V týmu HRT 100-Hertrampf Endurance s motocyklem Ducati byla původní sestava Marco Nekvasil (AUT), Jahn Bühn (GER) a Ondřej Ježek jako «červený» rider, českého ex-pilota WorldSBK Ježka ale vystřídal dle posledních zpráv Arnaud Friedrich (GER).

Provizorní startovní listina EWC 8h Sepang

Časový plán «8 Hours of Sepang 2019» (místní čas, SEČ +7 hod.)

11. prosince

16.30 – 18.30 hod. volný trénink
19.30 – 21.00 hod. noční trénink

12. prosince

09.30 – 10.50 hod. Qualifying 1
14.30 – 15.50 hod. Qualifying 2
18.00 – 18.45 hod. volný trénink
19.15 hod.              Top-10-Trial

14. prosince

09.00 – 09.45 hod. volný trénink

13.00 – 21.00 hod. Race

l



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama