Reklama

50 let od prvního španělského vítězství v Grand Prix

Letos uplynulo 50 let od prvního španělského vítězství v Grand Prix. Tehdy se o to 5. května 1968 zasloužil na okruhu Montjuic v Barceloně Salvador Caňelas, který vyhrál závod kubatury 125 ccm s motocyklem Bultaco.

Před závodním víkendem GP Barcelona navštívili španělští piloti MotoGP Marc Márquez, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Maverick Vinales, Alex Rins, Pol Espargaró, Aleix Espargaró bývalý okruh v Montjuic.

Před 50 lety vyhrál na tomto okruhu Salvador Canellas jako první Španěl závod Grand Prix v mistrovství světa. S motocyklem Bultaco 125 ccm byl v cíli domácího závodu GP Španělska na okruhu Montjuic odmávnut jako první s náskokem 29,200 sec, druhý dojel Novozélanďan Ginger Molloy (Bultaco) a jako třetí Heinz Rosner (MZ) z NDR.

Pro připomenutí tohoto prvního španělského vítězství navštívili včera současní španělští piloti MotoGP Marc Márquez, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Maverick Vinales, Alex Rins, Pol Espargaró, Aleix Espargaró společně s Caňellasem okruh Montjuic.

Tato trať je dle Jorge Lorenza a Alexe Rinse podobná trati v Jerezu.

Na závěr celého slavnostního představení, během kterého se vzpomínali hlavní rozdíly mezi tehdejšími a současnými závody byla vyfotografována celá vybraná společnost jezdců s jejich motocykly s výhledem na «Jardines de Juan Maragall» a starý okruh.

canellas marquez a lorenzo

„Bylo to opravdu skvělé, setkat se se Salvadorem Canellasem. Bylo neuvěřitelné, jak popisoval okruh a tehdejší jezdecký styl. Vše bylo úplně všechno jiné. Nyní je ale svět také jiný a o mnoho bezpečnější“, řekl po setkání Marc Márquez.

Jorge Lorenzo jen svého budoucího týmového kolegy potvrdil: „Vše se změnilo. Pokud se podíváš o tolik let nazpět, tak je rozdíl obrovský. A to ve všech směrech: Motocykly, bezpečnost, tratě, kožené kombinézy. Tehdy neexistovali sponzoři, bylo méně bezpečnosti a žádné peníze. Máme štěstí že závodíme v zlaté éře tohoto sportu“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama