Reklama

4 Rookies MotoGP

Mezi 22 stabilními piloty «premier class» 2021 jsou čtyři Rookies: Enea Bastianini z Itálie, jeho krajan Luca Marini - mimochodem nevlastní bratr Valentina Rossiho, další Ital Lorenzo Bastianini a Španěl Jorge Martin. S výjimkou Savadoriho další tři pilotují motocykly Ducati.

Jaký je zatím debut těchto čtyř nováčků v MotoGP? Jak se dosud vypořádali s adaptací, technickými problémy a třeba i se zraněními? Podívejme se na první čtyři závody Grand Prix v «premier class» z pohledu Bastianiniho, Martina, Mariniho a Savadoriho.

Úřadující mistr světa Moto2 Enea BASTIANINI - Ducati ITA (12. - 18 bodů) závodí letos za tým Avintia Esponsorama a během čtyř letošních startů dojel třikrát v bodech - dvakrát v Top-10, jednou těsně za Top-10; takže mu patří průběžně skvělé 12. místo. Pouze jednou havaroval, když jezdil těsně za Top-10. Je tedy na čele žebříčku Rookies v «premier class».

Nebýt crashe v Portugalsku v FP3, tak by zatím absolutorium za své letošní výkony získal Jorge MARTIN - Ducati SPA (13. - 17 bodů), tedy exmistr světa Moto3. Pilot týmu Pramac Racing zazářil při druhém závodě v Losailu, kde si nejdříve vyjel senzační Pole-Position a v závodě samotném byl odmávnut jako třetí, tedy hned při svém druhém startu v MotoGP vůbec se dokázal postavit na pódiové stupně. V tomto závodě 18 kol vedl celé pole nejlepších světových pilotů, teprve v závěru podlehl Quartararovi a Zarcovi. Kvůli zranění ovšem musel tento španělský jezdec poslední dva závody Grand Prix vynechat, a bude chybět i v Le Mans. Tým doufá, že se španělský jezdec objeví na startovním roštu při Grand Prix Itálie.

Vicemistr světa Moto2 z loňské sezóny Luca MARINI - Ducati ITA (20. - 4 body) se dostal do «premier class» i zásluhou svého slavného bratra Valentina Rossiho a jeho současný tým se jmenuje SKY VR46 Avintia. Ze čtyř letošních startů bodoval jen jednou, když dojel 12. v Portugalsku. Dle vlastního sebekritického vyjádření mu největší problémy způsobuje ovládání motocyklu z «premier class» s plnou nádrží.

Až na poslední chvíli se stal stabilním pilotem MotoGP Lorenzo SAVADORI - Aprilia ITA (22. - 2 body), když v továrním týmu z Noale nahradil kvůli pozitivnímu dopingovému případu diskvalifikovaného Andreu Iannoneho a sám se stal pilotem týmu Aprilia Racing Team Gresini. Úřadující šampion CIV-Superbike dojel v Top-15 pouze jednou, když získal 2 body za 14. místo v Portugalsku. Na jeho obranu nesmíme zapomenout, že sezónu 2021 začal tento 28-letý Ital se zraněným ramenem. V Jerezu byl odmávnut za Top-15, neboť měl problémy s tlakem přední pneumatiky.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama