Reklama

20 let startovního čísla 46 - děkujeme Valentino

Devítinásobný mistr světa Valentino Rossi už 20 let fascinuje své fanoušky. „Doctor“ je prostě pouze jeden a je potřeba mu poděkovat, co vše pro motocyklové silniční závodění udělal.

Starý okruh v Shah Alam, Malajsie 31. března 1996. Jeden velmi mladý italský jezdec, který na sebe upozornil v domácím šampionátu, zde absolvoval svůj první závod Grand Prix. Dnes je to přesně 20 let, co tento italský jezdec začal svou kariéru v GP. A jméno jezdce? Není to nikdo menší, než Valentino Rossi.

V tomto závodě obsadil syn Graziana Rossiho, bývalého jezdce MS 250-ccm a - 500-ccm koncem 70. a začátkem 80. let šesté místo za jistým Emiliem Alzamorou. Před ním byli odmávnuti vítězný Perugini, jako druhý mistr světa Haru Aoki, bronzový Peter Öttl, čtvrtý Tokudome a už jmenovaný Alzamora, on ale nechal za sebou čtyři bojovné Japonce: Manaka, Saita, Uedu a Sakatu - tedy mistry a vicemistry světa.

Při GP Rakouska v roce 1996 získal své první pódium v GP, u nás v Brně ve stejném roce své první vítězství.

V příštím roce se sám stal světovým šampionem. Netrvalo dlouho a on už nebyl označován pouze jako „Grazianův syn“.

Rossi získal své další tituly mistra světa v každé kubatuře, ve které závodil. Pospíchal od jednoho vítězství k dalšímu a stal se opravdovou ikonou tohoto sportu, který jen díky jemu dosáhl nových dimenzí.

Valentino Rossi se stal synonymem motocyklového sportu a fascinoval tak obrovské množství fanoušků, což do té doby bylo něco nepředstavitelného. Stal se jedním z nejznámějších sportovců na celém světě a samozřejmě také jedním z nejlépe placených.

Dnes tedy slaví Valentino Rossi, kterému všichni co milují motocyklový sport, neřeknou jinak než Valentino, 20. výročí svého prvního závodu.

Po dvaceti letech závodění neztratil ani ve 37 letech svůj entuziasmus a odhodlanost, která z něho vyzařuje ze všech pórů jeho kůže.

My mu můžeme pouze poděkovat za všechno, co našemu sportu přinesl. Za magické a nezapomenutelné momenty, které nám svým závoděním nabídl po celých dlouhých 20 let.

Před několika dny se rozhodl, že zůstane další dva roky v továrním týmu Yamaha Movistar v kubatuře MotoGP, což byla pro všechny fanoušky doslova rajská hudba.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama