Reklama

#23 Christophe Ponsson se brání

Mladý francouzský pilot Christophe Ponsson (22 let) - náhradník za zraněného Tita Rabata v týmu Reale Avintia - byl pro závod «Gran Premio Movistar de Aragón» vystřídán v «premier class» MotoGP Španělem Jordim Torresem, který aktuálně závodí v WorldSBK.

Strohá tisková zpráva týmu Reale Avintia Ducati nevysvětluje důvody této jezdecké změny a pouze ji oznamuje. Nyní se k celé záležitosti vyjádřil i jezdec z Lyonu: „Mám smlouvu na 17 stran, ve které je uvedeno, bez doložky o odchodu, že budu závodit v MotoGP v Misanu, Aragonu, Thajsku a Japonsku.

Rád bych zdůraznil, že v okamžiku uveřejnění této tiskové zprávy jsem nebyl od týmu oficiálně informován o ukončení této smlouvy, s jedinou výjimkou, že v pátek odpoledne ve 16:30 v průběhu tréninku s Rubénem Xausem mu zavolal šéf týmu Reale Avintia Raúl Romero a řekl mu, že v Aragonu nebudeme závodit, protože Dorna přivedla španělského řidiče!

Rubén Xaus mu připomněl, že to není možné, protože mám smlouvu se čtyřmi závody.

Šéf týmu mu jen řekl, že je to převážně kvůli Cal Crutchlowovi a Jackovi Millerovi, kteří trvali na tom, aby mě vyloučili.

Vysvětlil dále, že jezdci MotoGP tento týden na Dorně utvořili komisi s okamžitou platností nazvanou GPC (Grand Prix Commission), která by zahrnovala jezdce MotoGP při výběru náhradních jezdců!

Jen podotýkám, že vytvoření této komise bylo provedeno až po mém začlenění do MotoGP a podepsáním mého kontraktu, já se snažím prosadit má práva“.

Christophe Ponnson dále ve svém prohlášení uvádí, že ve stejný den okolo 18:00 hodiny se dozvěděl, že u Avintie bude závodit Jordi Torres a bylo také oznámeno, že to byl tým Avintia, který kontaktoval Torrese!

V pátek večer pak Rubén Xaus francouzskému mladíkovi potvrdil, že už se s tím nedá nic dělat!

Co je na tomto celém případu trochu podivného? Jordi Torres byl časově k dispozici už pro Misano, ale vůbec o něm nebyla řeč.

Ponssonovi je mj. «vyčítáno», že nikdy nezávodil s pneumatikami Michelin a s karbonovými brzdami a že neabsolvoval žádný test v «premier class».

To ale platí pro Torrese úplně stejným způsobem!

Christophe Ponsson samozřejmě v Misanu nijak nezazářil, což ostatně ani nikdo neočekával!

Ale z 1'40.038 (FP1) se postupně zlepšoval: 1'38.154 (FP2); 1'37.739 (FP4); 1'37.180 (Q1); a v závodě samotném při svém nejrychlejším kole 1'37.375 ztratil na svého daleko zkušenějšího týmového kolegu Xaviera Simeona pouhých 0.828 sec.

Závěrem Ponsson zdůrazňuje: „Vzal jsem Misano jako můj první test v MotoGP, protože jsem věděl, že mám ještě k dispozici další 3 Grand Prix, kde mohu dokázat, že patřím do nejvyšší kategorie! ...“

Nezapomínejme ale hlavně jedno podstatné : 22-letý Christophe Ponsson si toto závodění v «premier class» řádně dopředu zaplatil.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama